Ledovka v Mnichově zastavila všechny lety do Česka. Bavorsko uzavřelo část škol

Druhé největší německé letiště v Mnichově kvůli ledovce a silné námraze neodbavovalo v úterý dopoledne žádné lety, po poledni už ale opět pracuje. Zrušeny byly všechny úterní linky mezi Prahou a bavorskou metropolí. S následky zimního počasí se potýká většina Německa, nejvážnější je situace v Bavorsku. Některé školy v této spolkové zemi jsou z bezpečnostních důvodů uzavřené, protože na střechách leží silná vrstva sněhu.

Letiště v Mnichově už v pondělí večer oznámilo, že plánuje provoz obnovit v poledne. Výluka se týká nejméně 150 startů a 160 přistání, letiště nicméně varuje, že rušení a zpoždění mohou postihnout i další lety, kterých bylo původně pro úterý naplánováno 770.

Některé dopolední lety letiště přeložilo na odpoledne, ostatní ale odřeklo. Mimo jiné nefunguje linka mezi Mnichovem a Prahou. Z české metropole neodletí do bavorského hlavního města žádná letadla ani ve středu ráno, v plánu je až středeční odpolední spoj. Kvůli přívalům sněhu omezilo letiště v bavorské metropoli provoz už o víkendu.

Zmírněná výstraha

Německá meteorologická služba DWD původně vydala varování kvůli sněžení a ledovce pro takřka celé Německo s výjimkou jihozápadu země. Během dopoledne ale meteorologové výstrahu omezili na sever a východ Německa a také na bavorské pomezí s Českem a Rakouskem.

Pro jih Bavorska ještě ráno platil druhý nejvyšší stupeň výstrahy z celkových čtyř stupňů varování, v části regionu ale DWD výstrahu zcela odvolala, případně zmírnila na nejnižší stupeň.

V Braniborsku a Sasku musí řidiči počítat s ledovkou a mrznoucím deštěm, v Horní Lužici a Krušných horách hrozí sněhové závěje a pobřeží Severního a Baltského moře trápí silné poryvy větru.

V Bavorsku se kvůli ledovce a přívalům sněhu zkomplikovala doprava nejen na silnicích, ale také na železnici. Ta jezdí s velkými problémy už od víkendu, kdy napadly desítky centimetrů sněhu. V Mnichově je ochromena hromadná doprava, s potížemi jezdí tramvaje a městské vlaky S-Bahn.

Mnichovský dopravní podnik MVG na Facebooku zveřejnil video, na kterém zaměstnanci ručně čistí jednu z tramvajových tratí, kterou chce firma zprovoznit. K ruční práci pracovníci MVG přistoupili poté, co kvůli sněhu vykolejilo odklízecí vozidlo.

Železničáři v úterý ohlásili, že se podařilo zprůjezdnit trať z Mnichova do Rakouska, i tak ve směru na Salcburk zůstane dálkový provoz omezen. Zlepšení lze podle německých drah Deutsche Bahn (DB) očekávat také na tratích z Mnichova do Stuttgartu a Norimberku.