Bělorusko stahuje podle Ukrajiny k hranici vojáky s vybavením

Ukrajinské ministerstvo zahraničí tvrdí, že Bělorusko pod záminkou vojenského cvičení soustřeďuje na hranicích s Ukrajinou značný počet vojáků a techniky. Podle Kyjeva mají být na hranici i běloruské síly pro speciální operace. Ukrajina také varovala, že vojenská cvičení v pohraniční oblasti představují hrozbu pro globální bezpečnost kvůli blízkosti černobylské jaderné elektrárny.

Poblíž severní hranice Ukrajiny – v běloruské Gomelské oblasti – se podle tvrzení ministerstva nacházejí tanky, dělostřelectvo, systémy protivzdušné obrany a ženijního vybavení. Resort proto vyzval odpovědné činitele v Minsku, aby „pod tlakem Moskvy nedělali tragické chyby pro vlastní zemi“ a stáhli vojska do přiměřené vzdálenosti od společné hranice. Kyjev současně zdůraznil, že neplánuje žádné nepřátelské akce proti běloruskému lidu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj současně v projevu v neděli večer informoval, že ukrajinské síly v ruské Kurské oblasti postoupily až o tři kilometry. Převzaly rovněž kontrolu nad dalšími dvěma osadami, cituje Zelenského agentura Reuters. Ukrajinská vojska zahájila průnik do ruské Kurské oblasti 6. srpna.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko před několika dny oznámil, že jeho země posílí vojenské jednotky směrem k hranicím s Ukrajinou. Jako důvod uvedl značné nahromadění vojsk na ukrajinské straně. Řekl, že Kyjev tam rozmístil až 120 tisíc vojáků.

Minsk je spojencem Moskvy, do války proti Ukrajině se ale aktivně nezapojuje. V únoru 2022 Lukašenko povolil ruským vojskům přejít z Běloruska na Ukrajinu. Tyto jednotky se ale nakonec z oblasti stáhly.