Krize ve společnosti, jež vyvinula ChatGPT. Končí další z lidí, kteří stáli u vzniku firmy

Z americké společnosti OpenAI, která vyvinula chatovací systém ChatGPT, se po odvolání výkonného ředitele Sama Altmana rozhodl odejít i předseda správní rady Greg Brockman, informoval v sobotu server BBC. Altman i Brockman stáli u vzniku firmy, kterou podle aktuálních informací serveru The Information opouštějí i další lidé. Krize ve společnosti se tak podle agentury Reuters prohlubuje.

Společnost OpenAI v pátek oznámila, že ztratila důvěru v Altmanovu schopnost pokračovat v řízení podniku. To tak dočasně převezme nynější technologická ředitelka Mira Muratiová.

Firma také v pátek oznámila, že Brockman odstoupí z funkce předsedy rady, ale zůstane v podniku. Brockman nicméně později sdělil, že se rozhodl z firmy odejít. Dodal, že on i Altman jsou postupem společnosti „šokováni a zarmouceni“.

Podle serveru The Information rezignovali rovněž tři vysoce postavení výzkumní pracovníci společnosti OpenAI – Jakub Pachocki, Aleksander Madry a Szymon Sidor.

Tvář celého odvětví

OpenAI, kterou podporuje Microsoft, zhruba před rokem vypustila na trh svého chatbota ChatGPT, což spustilo všeobecný zájem o generativní umělou inteligenci (AI) a soutěžení technologických firem v tomto odvětví. Termínem generativní umělá inteligence se označují systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele.

Altman byl tváří vzestupu společnosti OpenAI a mnozí ho považují za tvář celého odvětví umělé inteligence, připomíná BBC. Mimo jiné vypovídal před americkým Kongresem v rámci slyšení, které se zabývalo příležitostmi a riziky spojenými právě s umělou inteligencí.

Provozní ředitel OpenAI Brad Lightcap v sobotu v interním sdělení podle agentury Reuters napsal, že Altman musel odejít, protože se zbytkem správní rady přestal komunikovat. Za jeho odchodem podle Lightcapa tedy nejsou žádné finanční nesrovnalosti ani nic jiného, co by souviselo například s obchodními či bezpečnostními záležitostmi.

Agentura Bloomberg v říjnu s odkazem na své zdroje informovala, že společnost OpenAI jedná o prodeji zaměstnaneckých akcií, který by firmu ocenil zhruba na 86 miliard dolarů (1,9 bilionu korun). Server The Information nyní napsal, že tento plán je po aktuálních personálních otřesech v ohrožení.