Konzumace potravin ze sóji podle amerických vědců snižuje u mužů počet spermií. Odborná studie porovnávala kvalitu mužských spermií s ohledem na hormon phytoestrogen. Ten je ve velké míře obsažen právě v sójových pokrmech a představuje rostlinnou formu ženského hormonu estrogenu.
„Zjistili jsme, že muži, kteří při naší studii spotřebovali největší množství sójových potravin, měli nižší koncentraci spermií než ti, kteří sójová jídla vůbec nejedli,“ řekl Jorge Chavarro z Harvardské školy veřejného zdraví v Bostonu. Jeho studii publikoval odborný časopis Human Reproduction.
„Mezi oběma skupinami byl velký rozdíl,“ dodal Chavarro. Dřívější studie u zvířat podle něj prokázaly spojitost mezi spotřebou rostlinných estrogenů a neplodností. U lidí však zatím podobné důkazy chyběly.
Chavarrův tým zkoumal konzumaci 15 odlišných druhů sójových jídel u 99 mužů po dobu šesti let. Vědci zjišťovali, jaké druhy sójových potravin muži v uplynulých měsících snědli, a pak je rozdělili do skupin podle různých obsahů sóji v jednotlivých pokrmech. Ti s nejvyšším obsahem sóji ve svém jídelníčku měli až o 41 milionů spermií na mililitr méně než muži, kteří žádnou sóju nejedli. Běžný počet spermií bývá v rozmezí mezi 80 a 120 miliony na mililitr.
„To napovídá, že sójové potraviny mohou mít škodlivý vliv na rozmnožovací ústrojí a hlavně na tvorbu spermií,“ říká Chavarro. Zároveň však dodává, že ze studie není možné vyvozovat závěry, podle kterých sója vyvolává neplodnost a s ní související zdravotní problémy. K tomu je prý zapotřebí dalších a mnohem větších výzkumů.
