Kněží v Kolíně nad Rýnem zneužívali nezletilé. Církev odhalila stovky sexuálních deliktů

Čtvrteční nezávislá zpráva katolické církve v Německu konstatovala, že v arcibiskupství v Kolíně nad Rýnem bylo mezi lety 1975 a 2018 sexuálně zneužito 314 nezletilých ze strany 202 členů kléru a světských pracovníků. Dva církevní představitelé byli v reakci na to ihned propuštěni.

Více než polovina případů zneužitých se týkala dětí mladších čtrnácti let, a to většinou chlapců, uvedl právník a autor zprávy Björn Gercke. Podle něho se jedná o první zprávu, kde jsou pachatelé sexuálního zneužívání konkrétně jmenováni. Dokument se netýkal primárně samotných činů, nýbrž reakce vedení církve na ně.

Zpráva o 800 stranách zprošťuje obvinění kolínského arcibiskupa a kardinála Rainera Mariu Woelkiho, že rozsah sexuálního zneužívání v největší německé arcidiecézi vědomě zamlčoval. Většina deliktů se podle textu stala v době úřadování zesnulého arcibiskupa Joachima Meisnera v letech 1989 až 2014.

V reakci na zjištění uvedená ve čtvrteční zprávě kardinál ihned odvolal dva své podřízené – světícího biskupa Dominika Schwaderlappa a soudního vikáře Güntera Assenmachera, uvedla agentura DPA.

První nezávislý posudek, který vypracovala mnichovská advokátní kancelář, nedovolil církevnímu hodnostáři zveřejnění z důvodu ochrany osobních údajů. Krok způsobil krizi důvěry a hromadný odchod věřících z církevních řad. Loni v říjnu proto Woelki nařídil vypracovat novou zprávu, kterou svěřil Gerckemu. Předseda německé biskupské konference Georg Bätzing označil dřívější způsob komunikace kardinála s veřejností za „pohromu“.