KLDR podle Soulu odpálila dvě rakety. Jihokorejský prezident zopakoval nabídku pomoci

Severní Korea ve středu časně ráno odpálila ze svého západního pobřeží dvě rakety směrem ke Žlutému moři, upozorňuje jihokorejská armáda. Rakety byly vypáleny v době, kdy vojáci Jižní Koreje cvičí se svými kolegy z USA. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol zopakoval, že je ochotný poskytnout KLDR ekonomickou pomoc.

Severokorejský režim rakety vypálil v situaci, kdy armády Jižní Koreje a Spojených států od úterý provádí čtyřdenní společné přípravné cvičení před dlouho odkládanými vojenskými manévry Ulči, které se budou konat od 22. srpna do prvního září.

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol zopakoval, že je ochotný poskytnout Severní Koreji ekonomickou pomoc rozdělenou do několika etap, pokud Pchjongjang ukončí vývoj jaderných zbraní a zahájí denuklearizaci. Prezident to řekl během setkání s novináři při příležitosti prvních sta dní v úřadu.

KLDR, která patří mezi nejchudší státy světa, testuje rakety různého typu poměrně často. Na začátku června odpálila dokonce osm balistických střel krátkého doletu najednou, jednalo se tehdy o údajně největší prověrku severokorejského arzenálu. Tři rakety vzlétly z letiště Sunan, které leží poblíž Pchjongjangu, i na konci května. Země letos uskutečnila dohromady osmnáct podobných zkoušek, počítá CNN.

Vedle konvenčních zbraní má KLDR i program na vývoj jaderných hlavic. Poslední jaderný test KLDR uskutečnila v roce 2017. V červnu americký ministr zahraničí Antony Blinken varoval, že Severní Korea dokončila přípravy na další zkoušku nukleární střely. Pokud se k ní země uchýlí, odezva USA a spojenců bude rychlá, vzkázal tehdy Blinken.

Obě Koreje zůstávají od roku 1953 technicky ve válečném stavu, protože korejská válka v letech 1950 až 1953 skončila pouze uzavřením příměří, nikoli podpisem řádné mírové smlouvy.