Kampaň před evropskými volbami vrcholí. V Polsku vyšli do ulic příznivci Unie

Události ČT: Vrcholí volební kampaň do europarlamentu (zdroj: ČT24)

Obyvatelé členských států EU budou už příští týden hlasovat o novém složení Evropského parlamentu a předvolební kampaň tak míří do finále. Varšavou prošel mnohatisícový pochod pořádaný opoziční Evropskou koalicí, která polskou vládnoucí stranu obviňuje z nacionalismu a populismu. V Miláně se zas sešli příznivci euroskeptické Ligy, jejíž šéf Matteo Salvini se snaží spojit síly odpůrců Unie napříč kontinentem. Mezi jeho hlavní spojence patří francouzské Národní sdružení Marine Le Penové.

Zatím nejmasovější akce polské kampaně před eurovolbami byl sobotní pochod nazvaný Polsko v Evropě. V režii opozice, která spojila síly do široké koalice pětice stran. „Vždy budeme na straně ústavy a právního státu,“ řekl lídr Evropské koalice Grzegorz Schetyna.

V čele průvodu Varšavou prošel i nekorunovaný král protivládních sil Donald Tusk. Končící šéf Evropské rady ve vlasti veřejně vystoupil od začátku května už potřetí. „Obracím se na všechny, kteří – stejně jako moji přátelé a stejně jako já – si myslí, že Polsko patří do Evropy,“ řekl Tusk.

Evropská koalice svůj program staví hlavně na kritice vládnoucí strany Právo a spravedlnost. A varuje, že se s ní Polsko vydá na cestu pryč z Unie.

„Musíme ubránit všechno to, co představuje naše tradice, co představuje polskost, co představuje Polsko,“ žádá předseda Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński.

Nacionalisté jsou spojenci napříč Evropou

Kacyziński přitom koketuje s mezinárodní koalicí nacionalistů, do jejíhož čela se postavil italský ministr vnitra Matteo Salvini. Pro spřátelené strany a hnutí lídr italské Ligy uspořádal mítink v Miláně. Politickou frakci Evropa národů a svobody charakterizuje hlavně odmítání migrační politiky Evropské unie.

„Už nechceme tuhle oligarchii bez kořenů a bez duše, která nás vede s jediným cílem, a tím je jen podrobení a oslabení národů,“ hlásá předsedkyně Národního sdružení Marine Le Penová.

Šéfka Národního sdružení sice v posledních dnech navštívila několik evropských zemí, pozornost ale soustředí na domácí voliče kterým tvrdí, že nastal čas změny.

Le Penová zdůrazňuje, že volby do Evropského parlamentu jsou referendem o prezidentu Macronovi a jeho politice, která se podle ní běžným Francouzům vzdaluje. Tvrdí, že její Národní sdružení nabízí alternativu. Takovou, která řeší problémy většinové populace a nezapomíná ani na menší komunity. Strategie jí zatím vychází, Národní sdružení je podle posledních průzkumů na vedoucí pozici.