Kabel u pobřeží Jemenu, který spojuje Evropu s Indií, vyžaduje opravu. Správce řeší, jak ji za útoků hútíů provést

Na dně Rudého moře u pobřeží Jemenu byl před několika dny poškozen podmořský komunikační kabel, který propojuje Evropu s Indií. Telekomunikační operátor, který kabel vlastní, nyní stojí před problémem, jak zajistit jeho opravu pod hladinou moře ve válečné zóně, kde na námořní dopravu pravidelně útočí jemenští povstalci hútíové. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že zatím není jasné, zda bylo spojení poškozeno úmyslně.

Jihoafrická společnost Seacom, která je správcem kabelu, zjistila závadu v sobotu a předpokládá, že k ní došlo v hloubce 150 až 170 metrů. V pondělním rozhovoru s agenturou Bloomberg to řekl její ředitel pro digitalizaci Prenesh Padayachee. Na lodě plující v této oblasti prakticky denně útočí pomocí raket a dronů Íránem podporovaní šíitští povstalci hútíové. Ti tvrdí, že tak činí na podporu Palestinců v Pásmu Gazy, kde vede Izrael válku proti teroristickému hnutí Hamás.

Incident podle Bloombergu poukazuje na to, jak zranitelná může být kritická podmořská infrastruktura, zejména v mělkých vodách, kde leží množství kabelů. V Rudém moři se nachází přibližně šestnáct kabelových systémů, které přes Egypt spojují Evropu s Asií.

Ačkoli Seacom dokázala internetový provoz rychle přesměrovat na jiné kabely, nyní musí vyřešit logistiku opravy ve válečné zóně, uvedl Padayachee. Společnost nyní pracuje s firmou spadající pod Emirates Telecommunications Group na plánu oprav včetně toho, jak opravárenskou loď pojistit a zda bude potřebovat vojenský doprovod či ozbrojenou ochranku. „Dobrou příležitostí k opravě by bylo očekávané příměří v regionu,“ podotkl Padayachee.

Hútíové nedávno na sociálních sítích pohrozili, že by se mohli vedle útoků na lodě zaměřit také na sabotáže klíčových podmořských komunikačních kabelů. Zatím však nejsou důkazy, že by byli úspěšní. Podle údajů Mezinárodního výboru pro ochranu podmořských kabelů (ICPC) způsobí naprostou většinu škod vybavení rybářů jako vlečné sítě nebo kotvy tažené po mořském dně.

„Je příliš brzy, abychom mohli říci, zda jde o sabotáž,“ řekl Padayachee. „Teprve až ten kabel vyzvedneme ze dna, uvidíme, zda ho někdo přeřízl,“ dodal.