Z lodě poškozené jemenskými povstalci unikla ropa, skvrna dosahuje třiceti kilometrů

Z nákladní lodě Rubymar, kterou v neděli v úžině Báb al-Mandab vážně poškodil útok jemenských povstalců, unikla ropa. Skvrna má délku téměř třicet kilometrů. Navíc je na palubě přes 41 tisíc tun hnojiv, které by mohly uniknout do Rudého moře. Na sociální síti X o tom v noci na sobotu informovalo regionální velitelství americké armády CENTCOM, které hovoří o ekologické katastrofě.

„Loď je ukotvená, ale pomalu nabírá vodu. Nevyprovokovaný a bezohledný útok Íránem podporovaných hútíjských teroristů zapříčinil značné škody na lodi, které způsobily osmnáct mil dlouhou ropnou skvrnu,“ uvedl CENTCOM.

„Loď Rubymar převážela v době útoku více než 41 tisíc tun hnojiva, které by se mohly vyplavit do Rudého moře a zhoršit tuto ekologickou katastrofu,“ doplnila americká armáda.

Loď plující pod vlajkou Belize útok poškodil natolik, že ji musela opustit posádka. Všichni její členové jsou v pořádku.

Íránem podporovaní šíitští povstalci hútíové, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, napadají komerční plavidla v oblasti už od listopadu, čímž výrazně narušili světovou námořní dopravu. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě.

Podle analytiků však za údery jemenských rebelů mohou být i vnitropolitické úvahy, neboť pomáhají hútíům odvádět pozornost od jejich neschopnosti spravovat občanskou válkou zdevastovanou zemi.

Spojené státy na útoky opakovaně reagovaly použitím síly. Zatím naposledy tak učinily v pátek, kdy zničily sedm povstaleckých protilodních raket.