TÉMA

Ekologická katastrofa

Nákladní loď Rubymar, na kterou v Rudém moři zaútočili hútíjští povstalci, se potopila

Nákladní loď Rubymar, na kterou 18. února zaútočili v Rudém moři jemenští povstalci, se potopila. S odvoláním na mezinárodně uznávanou jemenskou vládu o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Loď byla registrovaná ve Velké Británii, ale měla libanonského provozovatele. Jde o první plavidlo, které povstalečtí hútíové zničili při své kampani na podporu Palestinců v Pásmu Gazy.
2. 3. 2024|

Z lodě poškozené jemenskými povstalci unikla ropa, skvrna dosahuje třiceti kilometrů

Z nákladní lodě Rubymar, kterou v neděli v úžině Báb al-Mandab vážně poškodil útok jemenských povstalců, unikla ropa. Skvrna má délku téměř třicet kilometrů. Navíc je na palubě přes 41 tisíc tun hnojiv, které by mohly uniknout do Rudého moře. Na sociální síti X o tom v noci na sobotu informovalo regionální velitelství americké armády CENTCOM, které hovoří o ekologické katastrofě.
24. 2. 2024|
Doporučujeme

Past pokroku: Žízeň po levném benzinu téměř zničila Mexický záliv

Když 20. dubna 2010 došlo k výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, zahynulo při něm tehdy 11 lidí. Ale to byl teprve začátek mnohem větší tragédie.
29. 11. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 12:27|

Ekologická zkáza je zažehnána. Experti dokázali přečerpat ropu ze supertankeru u Jemenu

Z chátrajícího supertankeru kotvícího u jemenských břehů se podařilo odčerpat všechnu ropu, oznámil mluvčí OSN. Podařilo se tak zažehnat obrovskou ekologickou a humanitární katastrofu. Tým mezinárodních expertů začal více než milion barelů ropy z tankeru SOF Safer odvádět 25. července. Přečerpal ji do tankeru Nautica.
11. 8. 2023|

Zchátralý supertanker u Jemenu je jako tikající bomba. OSN spouští operaci, která má odvrátit únik ropy

U pobřeží Jemenu se chystá jedna z největších ekologických operací všech dob. Organizace OSN dokončila formální přípravy na odčerpání bezmála jednoho a čtvrt milionu barelů ropy z rozpadajícího se supertankeru. Kvůli občanské válce je plavidlo v havarijním stavu a hrozí gigantický únik do moře.
14. 6. 2023|

Krizová novela vodního zákona reaguje na havárii na Bečvě, pokuty stoupnou až na 50 milionů

Krizová novela vodního zákona zpřesní postup řešení ekologických havárií na vodních tocích. Nově by měl takové situace řídit Hasičský záchranný sbor ČR (HZS ČR). Ministerstvo životního prostředí (MŽP) také plánuje zpřísnit pokuty pro ty, kteří havárii zapříčiní. Firmám by tak mohlo hrozit až 50 milionů korun, uvedl ve čtvrtek ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 20:00|

Za ekologickou katastrofu v Odře může vypouštění solí, stanovili němečtí experti

Za letním masovým úhynem ryb v Odře jsou s největší pravděpodobností náhlé zvýšení salinity (slanosti) a s tím související rozšíření toxické řasy. V závěrečné zprávě to uvádí němečtí experti. Ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová k tomu poznamenala, že podíl na katastrofě má lidská činnost. Zpráva tak potvrdila dřívější předpoklady expertů. Z Odry v Polsku a také v Německu bylo vytaženo přes 200 tun mrtvých ryb.
30. 9. 2022|

Polsko stále neví, co zlikvidovalo život v Odře. Berlín obvinil Varšavu z podcenění situace

Polská vláda začala kompenzovat podnikatele z povodí Odry. Řeku v létě postihla ekologická katastrofa, zřejmě jedovatá řasa zabila přes dvě stě tun ryb, korýšů a škeblí. Podle expertů vyrostla kvůli vysokému obsahu soli ve vodě, nízkým průtokům a také znečištění. Ani více než po měsíci není jasné, kdo katastrofu na řece pramenící v Česku způsobil.
4. 9. 2022|

Rusku se nedaří na bojišti, proto stupňuje raketové útoky, míní Zelenskyj

Ruská vojska pokračují v palbě podél linie střetu v oblasti Doněcku na východě Ukrajiny. Podle generálního štábu ukrajinské armády se ale Rusové na dalších frontách soustředí jen na udržení pozic. Prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na středu prohlásil, že Rusko rovněž stupňuje raketové a letecké útoky kvůli tomu, že se mu nedaří na bojišti. Dodal, že v příhraničních oblastech zaznamenala armáda ruské „sabotážní akce.“ Ukrajina podle něj nadále usiluje o to, aby se do bezpečí dostali vojáci, kteří se nachází v areálu oceláren Azovstal v Mariupolu.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 20:48|

Soud vrátil státnímu zástupci kauzu otravy řeky Bečvy

Okresní soud ve Vsetíně v pondělí vrátil státnímu zástupci k došetření kauzu předloňské otravy řeky Bečvy. Vyplývá to z údajů v justiční databázi, posun v případu potvrdil předseda okresního soudu Pavel Kotrady. Soud podle něj ve vyšetřovaní spatřuje nedostatky, které by se mohly projevit při dokazování. Koncem letošního března obžaloval státní zástupce Jiří Sachr kvůli otravě Bečvy společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího ředitele Oldřicha Havelku.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 19:33|

Prasklý kalifornský ropovod je podle úřadů posunutý o desítky metrů

Ropnou havárii u jižních břehů Kalifornie způsobilo prasklé potrubí, které bylo ze své původní polohy na dně oceánu posunuto o desítky metrů. Podle agentury AP to oznámily místní úřady. Zjištění podporuje dosud nepotvrzenou teorii, že ropovod poničila lodní kotva.
6. 10. 2021|

V mořích u evropských břehů leží a koroduje stará munice. Její likvidace je nezbytná, hrozí únik jedů

Na dně evropských moří dodnes leží miliony tun nevybuchlé munice z obou světových válek. Její likvidace stojí miliardy eur, je však nezbytná. Kdyby se munice ponechala svému osudu, mohla by způsobit ekologickou katastrofu. Hrozí, že se z ní začne uvolňovat nebývalé množství jedovatých látek.
14. 6. 2021|

U pobřeží Srí Lanky se potopila loď s chemikáliemi a plastem. Hrozí únik paliva

U Srí Lanky se po dvanáctidenním požáru potopila kontejnerová loď naložená chemikáliemi. Hrozí únik stovek tun paliva. Do vod bohatých na život se vysypaly také plastové granule, které si mořští živočichové snadno spletou s potravou. Jde o jednu z nejhorších ekologických katastrof v oblasti.
3. 6. 2021Aktualizováno3. 6. 2021, 12:08|

Pátrání po viníkovi rozsáhlého znečištění břehů v Izraeli je zatím bez výsledků

Izrael rozšířil pátrání po lodi, z níž před několika dny nedaleko jeho břehů unikla ropná látka a znečistila pláže od jižního Libanonu až po jih Izraele. Původně byl v podezření řecký ropný tanker Minerva Helen, na nějž Izrael poslal vyšetřovací tým. Ministerstvo ochrany životního prostředí ale oznámilo, že tato loď za ekologickou zkázu odpovědná není.
28. 2. 2021|

Desítky kilometrů izraelského pobřeží zamořila ropa. Viník se hledá

Na 160 kilometrů izraelského pobřeží zamořily tento týden zbytky ropy, která vytekla asi před týdnem ze zatím nezjištěného plavidla ve východním Středomoří. Podle místních expertů jde o jednu z nejhorších ekologických katastrof tohoto druhu v Izraeli za několik desetiletí.
21. 2. 2021|