Juan Carlos I. zaplatil další daňové vyrovnání. Úřadům poslal přes čtyři miliony eur

Španělský monarcha Juan Carlos I., který stál v čele země od roku 1975 do roku 2014, zaplatil 4,4 milionu eur (asi 115 milionů korun) finančnímu úřadu, aby se vyhnul stíhání kvůli daňovým podvodům. Řekl to v pátek králův advokát Javier Sánchez-Junco. Jde už o druhou částku, kterou zpětně Juan Carlos I. zaplatil. Loni v prosinci šlo o téměř 680 tisíc eur. Monarcha, který má nyní titul emeritní král, od srpna žije ve Spojených arabských emirátech (SAE).

Králův advokát v pátečním prohlášení uvedl, že „třiaosmdesátiletý monarcha zaplatil jako daňové vyrovnání částku přes čtyři miliony eur, včetně úroků a poplatků“. Tato suma podle místních médií souvisí se soukromými lety, jež mu financovala společnost jeho vzdáleného bratrance Álvara z Orleansu se sídlem v Lichtenštejnsku.

„Zaplatil jsem emeritnímu králi mnoho letů, ale nejsem jeho bílý kůň,“ řekl deníku El País před rokem Álvaro de Orleans. Dodal, že to udělal kvůli dlouholetému rodinnému přátelství i proto, aby chránil králův soukromý život.

Loni v prosinci zaplatil Juan Carlos I. daňovému úřadu 678 393 eur. Tato částka se týkala peněz, které král s dalšími členy rodiny čerpal z účtů mexického podnikatele Allena Sanginése-Krause v letech 2016 až 2018. Kartami k těmto účtům platil cesty a útratu v hotelech a restauracích.

Krále vyšetřují kvůli třem kauzám

Deník El País napsal, že Juan Carlos I. je vyšetřován ve třech kauzách. Jedna se týká výstavby vysokorychlostní železnice v Saúdské Arábii, na niž v roce 2011 získalo zakázku konsorcium španělských firem. Za její ovlivnění u přátel v královské rodině Saúdů měl král podle podezření dostat úplatek. Druhá kauza se týká čerpání z účtů mexického podnikatele a další kont krále v daňových rájích, což ale král popírá.

Královi obhájci doufají, že v první kauze obviněn nebude, protože v té době měl ještě imunitu jako hlava státu. Stíháním kvůli daňovým deliktům se chtějí vyhnout vyrovnáním finančnímu úřadu. V žádné z kauz zatím vůči Juanu Carlosovi nebylo oficiálně vzneseno obvinění.

Do SAE se emeritní král odstěhoval loni v létě se zdůvodněním, že svými kauzami z minulosti nechce komplikovat vládnutí svého syna Felipeho VI. Slíbil ale, že bude soudům k dispozici.