Španělská prokuratura vyšetřuje bývalého krále Juana Carlose I. kvůli podezření z korupce

Španělská prokuratura předběžně vyšetřuje, zda se bývalý král Juan Carlos I. mohl dopustit trestného činu v případě zakázky na výstavbu vysokorychlostní železnice v Saúdské Arábii. Informují o tom v pondělí místní média. Podle nich případ před několika dny protikorupční prokuratura předala prokuratuře nejvyššího soudu.

Podle španělských médií se zkoumání prokuratury týká druhé fáze výstavby vysokorychlostní železnice (španělsky označované AVE) z Mekky do Mediny, na niž v roce 2011 získalo zakázku konsorcium španělských firem.

Španělská antikorupční prokuratura začala v prosinci 2018 vyšetřovat podezření, že v souvislosti se zakázkou dostalo několik osob, údajně včetně krále Juana Carlose I., celkem osmdesát milionů eur jako úplatek.

„Toto vyšetřování se soustředí na vymezení či vyloučení trestněprávní relevance skutků, které se staly po červnu 2014, kdy emeritní král přestal být chráněn imunitou pro hlavu státu podle článku 56.3 španělské ústavy,“ uvedla prokuratura v prohlášení.

Vyšetřování začalo na základě nahrávek

Podezření vyplynulo z nahrávek, které policie tehdy zabavila bývalému policejnímu komisaři Josému Villarejovi. Ten je stále ve vazbě a je podezřelý, že vydělal miliony eur prodejem informací, které jeho klienti pak využili k vydírání či zdiskreditování svých rivalů v médiích.

Na jedné z těchto nahrávek hovoří i bývalá milenka Juana Carlose I., německá podnikatelka Corinna Larsenová. Tvrdí na ní, že ji král využil k zakrytí svého majetku v cizině a tajných kont ve Švýcarsku.

Juan Carlos I. nastoupil na španělský trůn v roce 1975 po smrti diktátora Franciska Franka a byl respektovaným a velmi oblíbeným monarchou, mimo jiné pro své nestranné vystupování a neokázalý styl. Ke konci úřadování si ale pošramotil pověst mimo jiné výlety na lov do Afriky v době, kdy jeho zemi postihla ekonomická krize.

Tehdy mu také média přestala „tolerovat“ jeho mimomanželské aféry a mimo jiné psala o jeho poměru s Corinnou Saynovou-Wittgensteinovou, rozenou Larsenovou. Král překvapivě abdikoval v červnu 2014 ve prospěch svého syna Felipeho VI., který měl napravit pošramocenou pověst španělské monarchie, pokaženou tehdy i korupční kauzou králova zetě.