Španělský král odebral své sestře titul vévodkyně

Madrid - Španělský král Felipe VI. odebral své sestře Cristině titul vévodkyně z Palmy de Mallorca. Jde o jeden z dalších kroků, kterým se snaží královská rodina distancovat od princezny, kterou čeká soud kvůli daňovým podvodům. Královský palác toto rozhodnutí nijak oficiálně nevysvětlil.

Titul vévodkyně z Palmy de Mallorca udělil Cristině její otec, tehdy král Juan Carlos u příležitosti jejího sňatku s Iňakim Urdangarinem v roce 1997.

Juan Carlos loni v červnu abdikoval a na trůn pak nastoupil jeho syn jako nový panovník Felipe VI.

Princezna je podle přesvědčení prokurátorů zapletena do finančních machinací právě svého šestačtyřicetiletého manžela Urdangarina. Ten je podezřelý, že převodem z účtů jím vedené nadace na konta vlastní firmy zpronevěřil, společně s dalšími spoluviníky, asi šest milionů eur (téměř 170 milionů korun).

Španělská princezna Cristina
Zdroj: Reuters/Juan Medina

Princezně hrozí čtyři roky za mřížemi

Devětačtyřicetiletá Cristina se stane prvním členem královské rodiny, který od obnovení monarchie v roce 1975 stane ve Španělsku před soudem. Pokud bude shledána vinnou, hrozí jí až čtyřleté vězení. Skandál se vyšetřuje už čtyři roky a kvůli aktérům mu média věnují velkou pozornost.

Bývalý známý házenkář Urdangarin čelí obviněním z praní špinavých peněz a zpronevěry a může být podle příslušné sazby trestního zákoníku v případě prokázání viny zbaven svobody až na 19 a půl roku. Termín zahájení procesu zatím stanoven nebyl, ale předpokládá se, že začne ve druhé polovině roku. Oba dva obvinění se prostřednictvím svých právníků opakovaně nechali slyšet, že jsou nevinní.