Jih EU trvá na přerozdělování. Odmítá nést tíhu migrace sám

Premiéři Itálie, Španělska, Řecka a Malty žádají, aby součástí nové migrační a azylové politiky Evropské unie bylo i přerozdělování uprchlíků do všech členských zemí. O dokumentu, který zaslali Evropské komisi Giuseppe Conte, Pedro Sánchez, Kyriakos Mitsotakis a Robert Abela, ve středu informovala španělská média. Podle nich návrh Evropské komise, který byl zveřejněn v září, nenalezl rovnováhu mezi solidaritou a odpovědností. Přesídlení není součástí návrhu komise, část členských zemí včetně Česka ho totiž odmítá.

„Členské státy v první linii nemohou čelit migračním tlakům za celou Evropskou unii,“ uvádí premiéři v dokumentu. Podle nich hrozí, že by podél vnější hranice EU vznikla velká záchytná centra pro uprchlíky, což odmítají.

Premiéři také odmítají systém navržený Evropskou komisí, v rámci kterého by si členské země samy vybraly, jak s příchodem migrantů pomáhat. Systém předpokládá buď jejich přesídlení, nebo spolupráci na jejich návratu do země původů. Podle dokumentu čtyř premiérů je systém „příliš neurčitý a složitý“.

Místo něj jihoevropské země žádají zavedení stálého mechanismu, který by předvídatelným způsobem určoval podíl všech členských zemí na řešení migračních krizí.

Deník El País upozorňuje, že po několika letech se Itálie a Španělsko dohodly na společném postupu kolem migrace. To podle listu může ztížit práci německé kancléřce Angele Merkelové, která v tomto pololetí předsedá Evropské unii. Kancléřka chtěla dosáhnout dohody mezi premiéry a prezidenty členských států nad migračním paktem do konce letošního roku.