Je potřeba obnovit horkou linku, reagovala Jižní Korea na slova Kimovy sestry o možnosti jednat

Jižní Korea doufá v rychlé zahájení rozhovorů se svým severním sousedem. Soul tak reagoval na vyjádření sestry a poradkyně severokorejského vůdce Kim Čong-una, že je KLDR ochotna zvážit účast na summitu obou zemí. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení však připomnělo, že nejprve je zapotřebí obnovit komunikační horkou linku mezi oběma zeměmi.

„Pro tyto rozhovory musí být nejprve obnovena mezikorejská komunikační linka, jelikož hladká a stabilní komunikace je důležitá,“ uvedl resort pro sjednocení ve svém prohlášení. Horkou linkou se obvykle oba státy korejského poloostrova spojovaly dvakrát denně, ale v srpnu přestala KLDR na volání z jihu odpovídat.

Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong v sobotu podle tamní státní tiskové agentury KCNA prohlásila, že Pchjongjang zváží účast na summitu se svým jižním sousedem, pokud bude ve vzájemných vztazích panovat úcta. Předtím Severní Korea vyzvala Spojené státy a Jižní Koreu, aby upustily od své údajně nepřátelské politiky a dvojích standardů.

Severokorejským vyjádřením předcházel úterní projev jihokorejského prezidenta Mun Če-ina na zasedání Valného shromáždění OSN. V něm zopakoval výzvu k ukončení válečného stavu mezi oběma korejskými státy. Krátí se podle něj čas, aby se povedlo dosáhnout pokroku do května příštího roku, kdy mu končí mandát.

Korejská válka z let 1950 až 1953 skončila příměřím, mírová smlouva nikdy nebyla uzavřena. Podle agentury Reuters komplikuje formální ukončení konfliktu i severokorejský jaderný program. S uzavřením míru se zdráhají souhlasit Spojené státy, pokud Pchjongjang svůj program nezastaví.