Izraelský ministr obrany vyzval k zastavení kontroverzní reformy soudnictví

Prohlubující se vnitřní roztržka vyvolaná snahou prosadit v Izraeli reformu soudnictví představuje bezprostřední hrozbu pro bezpečnost země, řekl podle agentury Reuters izraelský ministr obrany Joav Galant. Vyzval k zastavení kontroverzní reformy, proti níž se v Izraeli masově demonstruje.

Galant je prvním vysoce postaveným členem pravicové koaliční vlády, který se proti reformě otevřeně postavil, napsala agentura AP. Ministr uvedl, že je třeba jednat o změnách soudních zákonů s opozicí, a prohlásil, že reformní proces by měl být s okamžitou platností pozastaven.

Nesouhlas s reformou se v posledních týdnech ozýval i z řad izraelské armády, která patří k nejrespektovanějším institucím v zemi. Odchodem z dobrovolné služby hrozí čím dál více rezervistů, uvádí agentura AP.

Ministr národní bezpečnosti volá po Galantově odvolání

Galant ohlásil záměr vystoupit s prohlášením již ve čtvrtek, poté si ho ale předvolal premiér Benjamin Netanjahu a Galant nakonec veřejně nepromluvil. Podle Galantovy kanceláře ale ministr premiérovi sdělil, jaké by mohla soudní reforma mít důsledky pro izraelskou armádu a obranu.

Krajně pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir po nynějším Galantově vystoupení vyzval premiéra Netanjahua, aby ministra obrany kvůli jeho výrokům odvolal, uvedl list The Times of Israel. „Vyzývám premiéra, aby odvolal Galanta, který přišel do vlády díky hlasům pravice, ale podlehl tlaku těch, kteří odmítají (službu v armádě) a snaží se zastavit tuto důležitou reformu,“ prohlásil Ben Gvir.

Lídr izraelské opozice Jair Lapid naopak Galanta ocenil za „odvážný klíčový krok ve prospěch bezpečnosti Izraele“. Zároveň, stejně jako Galant, apeloval na vládu, aby s reformou nepokračovala a zahájila jednání s opozicí.

Trvající protesty

List The Times of Israel uvedl, že večer se ve městě Tel Aviv na protest proti vládě premiéra Benjamina Netanjahua a její soudní reformě shromáždilo odhadem 195 tisíc lidí. Desítky tisíc lidí demonstrují také v Haifě a na dalších místech.

Proti reformě, která v případě schválení podle kritiků omezí demokracii v zemi, manifestují v Izraeli lidé již řadu týdnů.