Izraelská policie se opět střetla s Palestinci u mešity al-Aksá

Izraelská policie v neděli vstoupila do areálu mešity al-Aksá v Jeruzalémě, aby zabezpečila židovským návštěvníkům cestu na posvátné místo. Při střetech utrpělo zranění sedmnáct Palestinců, oznámila agentura AP s odvoláním na palestinské zdravotníky. Na stejném místě se policie s Palestinci střetla už v pátek, nedělní střety však byly podle agentury Reuters méně násilné. Kvůli střetům pozastavila účast v izraelské vládní koalici strana Sjednocená arabská kandidátka (UAL).

Židé komplexu říkají Chrámová hora a muslimové Haram aš-Šaríf (Vznešená svatyně), bývá častým místem izraelsko-palestinských svárů. Stojí zde muslimská svatyně Skalní dóm a mešita al-Aksá. Dříve zde byl židovský chrám, jehož pozůstatkem je Zeď nářků.

Palestinci v neděli informovali o krátkých potyčkách s izraelskou policií v blízkosti mešity. Policie následně informovala o tom, že Palestinci házeli kameny na autobusy a způsobili lehká zranění některým cestujícím. Oznámila rovněž, že zadržela devět osob.

Izraelský premiér Naftali Bennett uvedl, že nařídil posílit policejní ochranu autobusů, které na posvátné místo přivážejí židovské věřící. „Pracujeme na tom, abychom uklidnili situaci a současně tvrdě zasáhli proti osobám páchajícím násilí,“ zdůraznil Bennett.

Napětí ve vládní koalici

Kvůli střetům v neděli Sjednocená arabská kandidátka, která má čtyři zákonodárce, ohlásila, že pozastavuje svou účast ve Bennettově vládní koalici. Strana kritizuje počínání izraelské policie a prohlásila, že pokud se situace nezmění, mohl by být její odchod z vlády definitivní.

Podle části izraelských komentátorů strana, která získává hlasy především mezi izraelskými Araby, rozhodnutí o pozastavení účasti ve vládě předjednala s premiérem Bennettem. Cílem podle nich bylo snížit tlak na politické vedení strany a předejít trvalé roztržce.

Bennett zákonodárce UAL potřebuje, protože v současnosti se může v parlamentu spoléhat na podporu pouhých 60 ze 120 poslanců. Izraelská sněmovna znovu zasedne až v květnu. Vládní politici podle médií doufají, že se do té doby podaří krizi zažehnat.

Izraelské počínání odsoudilo Turecko či Jordánsko

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovoru se šéfem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem řekl, že silně odsuzuje izraelské „útoky na věřící“ u zmíněné mešity. Podle Jordánska podkopávají izraelské aktivity snahu udržet v Jeruzalémě klid a snížit napětí. Maroko už v sobotu označilo chování izraelské policie za „systematickou provokaci“.

Pří pátečních střetech mezi policií a Palestinci utrpělo zranění více než 150 lidí. Policisté tvrdí, že v pátek do areálu přišli, aby rozehnali dav, který házel kameny na modlitební místo u Zdi nářků.

Napětí se v posledních týdnech zvýšilo po sérii útoků Palestinců, při nichž bylo v Izraeli zabito čtrnáct lidí. Izrael podnikl vlnu zatýkání a vojenských operací na okupovaném Západním břehu Jordánu, což vyvolalo střety, při nichž zahynulo šestnáct Palestinců.