Izrael dosud nedal důkazy o členství zaměstnanců UNRWA v Hamásu, píše Guardian

Izraelské úřady neposkytly důkazy ohledně svých tvrzení, že stovky zaměstnanců úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) jsou členy teroristických organizací, jako je Hamás či Palestinský islámský džihád. Podle deníku The Guardian to stojí ve zprávě vyšetřovací komise, kterou vedla někdejší francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová. Ta oficiálně představí závěry komise během pondělí.

Izraelské úřady v březnu uvedly, že stovky zaměstnanců UNRWA byly členy teroristických organizací jako Hamás či Palestinský islámský džihád. V lednu Izrael uvedl, že dvanáct zaměstnanců UNRWA se přímo podílelo na teroristickém útoku na jih země ze 7. října, kdy zemřelo na dvanáct set lidí.

Komise vedená Colonnaovou měla ve spolupráci s dalšími orgány tyto výroky prověřit. „Izrael stále neposkytl důkazy podporující tato tvrzení (o členství zaměstnanců UNRWA v teroristických organizacích),“ stojí podle deníku The Guardian ve zprávě komise. Ta poukazuje na to, že izraelské úřady nereagovaly na žádost o předložení takových důkazů.

Podle komise má UNRWA řadu mechanismů, které mají zaručit neutralitu úřadu OSN. Izraelské úřady například dostávají seznamy zaměstnanců UNRWA, aby je mohly prověřit. Kontrolní mechanismy uvnitř úřadu lze však posílit, stojí ve zprávě. Komise se domnívá, že práce UNRWA mezi Palestinci je nezbytná a zásadní pro poskytování humanitární pomoci.

Kvůli tvrzení, že se zaměstnanci úřadu podíleli na teroristickém útoku ze 7. října, řada významných dárců pozastavila v lednu své financování UNRWA. Některé země či Evropská unie ho pak obnovily, další uvedly, že počkají právě na závěry vyšetřovací komise.