Izrael viní agenturu OSN z přehlížení aktivit Hamásu pod jejím sídlem

Události: Izrael viní UNRWA z krytí aktivit Hamásu (zdroj: ČT24)

Agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) čelí nové kritice poté, co izraelská armáda oznámila objev velicího a počítačového centra Hamásu přímo pod ústředím organizace v Gaza City. Mezinárodní instituce, která je klíčová pro distribuci humanitární pomoci po celé Gaze, už teď čelí dvěma vyšetřováním, a to kvůli přímé účasti dvanácti jejích zaměstnanců na teroristických útocích ze 7. října. Řada západních zemí jí kvůli tomu zmrazila příspěvky.

Tunel z betonových skruží na videu zveřejněném izraelskou armádou klesá 20 metrů pod zem. Ústí do hlavní místnosti, kde jsou počítačové servery, baterie a kabely. Podle armády z tohoto podzemního místa zpravodajské jednotky Hamásu řídily své akce. Jsou tam i kanceláře, lednička nebo toalety.

Centrálu agentury OSN na povrchu spojují s podzemním velitelským střediskem četné kabely. Pro Izrael je to důkaz toho, že agentura OSN pro uprchlíky v Gaze dlouhodobě přinejmenším přihlížela tomu, jak její areály využívá Hamás coby krytí pro své aktivity.

Ředitel UNRWA Philippe Lazzarini se brání: „Agentura nevěděla, co se nachází pod její centrálou v Gaze. (...) Personál naší agentury opustil centrálu 12. října. (...) Nejsme tudíž schopni potvrdit ani nijak jinak komentovat tyto zprávy.“ Úřad koordinátora aktivit izraelské armády na obsazených územích odpovídá: „Samozřejmě, že jste to věděli. Vykopat takový tunel trvá déle než čtyři měsíce. (...) Rozhodli jste se ignorovat fakta tak, abyste se později mohli pokusit je popřít.“

Izrael kritizuje agenturu dlouhodobě. Poté, co předložil důkazy o účasti 12 jejích zaměstnanců na útocích 7. října, pozastavily v lednu četné země své finanční příspěvky.

Kritika za osud palestinské dívky

Zdrcující kritika naopak dopadá na Izrael, který hlásí deset tisíc zabitých teroristů. Hnutí Hamás kontruje, že celkový počet obětí přesáhl 28 tisíc. Přibyla k nim další jména včetně šestileté Hind. Auto, kterým s příbuznými prchala do bezpečnější části pásma, zasáhla izraelská střelba. Dívce se podařilo dovolat záchranářům.

Červený půlměsíc domluvil s izraelskou armádou, že pro dívku vyšle sanitku. Záchranáři Jusúf a Ahmed vyrazili pro Hind uvězněnou ve vraku auta s pěti mrtvými příbuznými. „Při posledním spojení nám tým řekl, že je okupační síly zaměřily laserem. Slyšeli jsme výstřely a výbuch. Komunikace se pak přerušila,“ popsala mluvčí Palestinského Červeného půlměsíce Nebal Farsakhová.

Dvanáct dní trvalo, než se další blízcí dívky s Červeným půlměsícem na místo střelby dostali. Našli už jen těla malé Hind a nedaleko i obou záchranářů.