Islamisté v Ugandě přepadli školu, zahynuly čtyři desítky lidí. Útočníci vzali rukojmí, pronásledují je vojáci

Na střední školu v ugandském městě Mpondwe zaútočili v pátek ozbrojenci napojení na takzvaný Islámský stát. Jejich útok nepřežilo kolem čtyřiceti lidí, část obětí jsou studenti. Teroristé je nechali uhořet v internátu, který zapálili. Útočníci vzali také rukojmí, s nimiž se snaží uprchnout před ugandskými vojáky, kteří je pronásledují. Ugandská armáda uvedla, že z útoku podezírá asi pět členů islamistické skupiny Sjednocené demokratické síly (ADF).

Informace o přesném počtu obětí se rozcházejí. Prvotní informace ugandské policie hovořily o 25 obětech útoku, agentura AP později citovala starostu Selevesta Mapozeho, podle nějž zahynulo 41 lidí včetně 38 studentů školy. Podle agentury Reuters ugandská armáda uvedla, že radikálové napojení na teroristickou skupinu Islámský stát (IS) zabili 37 osob a dalších šest unesli. Osm lidí bylo podle policie odvezeno do nemocnice v kritickém stavu.

Útok se odehrál v pátek kolem půl jedenácté v noci SELČ ve střední škole ve městě Mpondwe, zhruba dva kilometry od hranice s Kongem. Podle informací zpravodajského webu BBC útočníci studentům zapálili matrace a předpokládá se, že v oblasti odpálili také bomby. Kromě toho z internátu ukradli jídlo.

Místní představitel Joe Walusimbi uvedl, že studentům bylo 16 a více let. Oběťmi jsou hlavně chlapci. Některé nechali podle ugandského generála Dicka Oluma útočníci uhořet, některé rozsekali na kusy. Některá těla jsou natolik ohořelá, že k jejich identifikaci bude nutné provést testy DNA. Další studenty, zejména dívky, útočníci unesli.

Podezření padá na členy islamistické skupiny

Ozbrojenci podle Oluma do města přijeli asi dva dny před útokem a skupina dosud neidentifikovaných mladých mužů se šla na školu podívat. Ugandská armáda uvedla, že z útoku podezírá asi pět členů islamistické skupiny Sjednocené demokratické síly (ADF).

„Naše síly pronásledují nepřítele, aby zachránily unesené a tuto skupinu zničily,“ uvedl mluvčí ugandských ozbrojených sil Felix Kulayigye. Ugandští vojáci ozbrojence z ADF pronásledují v oblasti konžského národního parku Virunga. Armáda při pátrání v horské oblasti využívá také vrtulníky.

Islamisté ze Sjednocených demokratických sil (ADF) už několik desetiletí působí na východě Konga. Pronikají také do Ugandy, jejíž armáda sousednímu státu v boji s ADF pomáhá. Podle agentury Reuters naposledy útočili v dubnu, kdy ve vesnici na východě Konga zabili dvě desítky lidí.

ADF vznikla ve východní Ugandě v 90. letech a postavila se proti dlouholetému prezidentovi Yowerimu Musevenimu, jehož vinila z perzekvování muslimů. Po porážce ugandskou armádou v roce 2001 se přesunula do konžské provincie Severní Kivu. V červnu 1998 bylo při útoku ADF nedaleko hranic s Kongem upáleno osmdesát studentů a více než sto studentů bylo uneseno. Hlavní zakladatel skupiny Jamil Makulu byl v roce 2015 zatčen v Tanzanii a nyní je v ugandském vězení.

Smutný rekord drží Beslan

Při teroristickém útoku dosud nejvíce dětí zahynulo v severoosetském městě Beslan na začátku září 2004, kdy skupina asi třiceti teroristů obsadila tamní školu. Po zásahu ruských jednotek zemřelo 334 lidí z řad rukojmích, včetně 186 dětí.