Traumata pomáhá obětem Konyho armády zvládnout tanec a divadlo. O své bolesti se tak učí mluvit

Horizont ČT24: Obětem Josepha Konyho pomáhá tanec a divadlo (zdroj: ČT24)

Jizvy na těle i na duši si z válčení v řadách rebelů Josepha Konyho v Ugandě odnesly desetitisíce dětských vojáků i unesených dívek. Promluvit o tom, čím si museli projít, jim pomáhá tanec, divadlo a hudba.

Desetitisíce unesených dětí a znásilňovaných dívek, které zneužívala Armáda Božího odporu (LRA) Josepha Konyho, se často neměly ani kam vrátit. Jejich komunity je nejednou vinily z utrpení, kterým musely projít.

Svá traumata si teď díky neziskovým organizacím léčí tancem, hudbou a divadlem, skrze které mohou konečně mluvit o stále živých nočních můrách.

„Na skupinových sezeních o tom stále ženy či muži nejsou schopni mluvit. Skrze hudbu to ale umí vyjádřit,“ vyzdvihuje přínos terapií psycholog a koordinátor programu YOLRED Collins Kisembo. Pohyb, divadlo a melodie pomáhají Konyho obětem vyplavit noční můry, vztek i lítost.

Jednou z těch, kterým se od Konyho armády podařilo uprchnout, je šestatřicetiletá Jackline Akotová. Jako dívku ji unesli rebelové, a když se jí podařilo utéct, vrátila se i se svými dvěma dětmi, které v zajetí porodila, k rodičům.

Joseph Kony
Zdroj: ČT24/Youtube: Invisible Children

„Po čase, kdy jsem u nich byla, začali říkat, že z dětí, se kterými jsem se ze zajetí vrátila, budou v budoucnu taky rebelové,“ říká Jackline, kterou v zajetí proti její vůli provdali za jednoho z rebelů.

Kde je Kony dnes, nikdo neví

V čele rebelů stál a nejspíš stále stojí Joseph Kony. Původní vzpouru proti ugandské vládě v devadesátých letech a začátkem nového milénia přeměnil v uskupení, které má za sebou bezhlavé vraždění, znásilňování a mučení.

Konyho Armáda Božího odporu pronikla i do okolních zemí. Unesla a přeměnila ve vojáky nucené zabíjet často i nejbližší příbuzné bezmála 70 tisíc dětí.

Území, na které pronikla Armáda Božího odporu Josepha Konyho
Zdroj: ČT24

V roce 2012 se svět pokusil o Konyho zvěrstvech informovat kampaňí Kony 2012 neziskové organizace Invisible Children. Jejich krátký dokument vidělo přes sto milionů lidí.

Ani masivní kampaň na dopadení jednoho z nejhledanějších vojenských vůdců v Africe nepomohla postavit Konyho před mezinárodní trestní tribunál, který ho už v roce 2005 obvinil ze zločinů proti lidskosti. Kde přesně Kony je a co zbylo z jeho armády, dnes nikdo neumí odhadnout.