Zotročil tisíce dětských vojáků. Teď se chce Kony vzdát

Bangui – Hledaný šéf ugandských povstalců Armády božího odporu (LRA) se skrývá ve Středoafrické republice a chce se vzdát. Mezinárodní trestní tribunál (ICC) viní Konyho z válečných zločinů a z verbování tisíců dětských vojáků. Konyho LRA proslula také zneužíváním dívek, z nichž si udělala sexuální otrokyně, nebo krutými tresty. Řada lidí přišla o končetiny. Spojené státy vypsaly na Konyho odměnu 5 milionů dolarů (100 milionů korun).

Africká unie, která dlouhodobě šéfa povstalců hledá, na jaře pátrání ve Středoafrické republice ukončila s tím, že s ní země nespolupracuje. Mluvčí středoafrické vlády ale nyní BBC sdělil, že se Kony ukrývá na neupřesněném místě v zemi a žádá, aby mu byla zaručena bezpečnost, dokud se nevzdá. Pokud je to pravda, je to poprvé za několik posledních let, co bylo zveřejněno místo Konyho pobytu. Sám Kony prý trpí „vážnou nemocí“.

Konyho ozbrojenci z LRA bojovali proti ugandské vládě asi dvě desetiletí, než je v roce 2005 armáda vytlačila z pozic na severu země. Povstalci poté uprchli do džungle v těžko dostupné oblasti na pomezí Jižního Súdánu, Konga a Středoafrické republiky, odkud dále podnikali útoky a únosy.

Dítě v Ugandě
Zdroj: ČT24

V roce 2012 se začalo internetem šířit video Kony 2012, které svět upozornilo na ugandského rebela a na děti, které zotročuje. Dokument vyzýval svět k tomu, aby byl Kony co nejdříve dopaden. Klip filmaře Jasona Russella slavil obrovský úspěch. Sám režisér ale mediální tlak, umocněný výtkami o zjednodušení, propagandě a jednostranném pohledu, neustál a skončil v nemocnici.

Konyho LRA děti nabrala a následovala tvrdá výchova. Rebelové je psychicky zlomili a donutili ke slepé poslušnosti a krutosti. Z dívek se stávaly sexuální otrokyně, z chlapců pak nemilosrdní zabijáci. „Pamatuji si, že mě mučili. Jeden den mě zbili a já nemohl asi týden ani sedět. Jen jsem ležel na boku, protože jsem měl oteklé pozadí. Taky jsme nosili těžké náklady na velké vzdálenosti. Je to nepopsatelné,“ řekl Francis Ochan, bývalý dětský voják Armády božího odporu.

Spojené státy v dubnu nabídly za dopadení ugandského povstaleckého vůdce a několika velitelů jeho Armády božího odporu odměnu až pět milionů dolarů (zhruba 100 milionů korun). Stephen J. Rapp, americký zmocněnec pro otázky válečných zločinů, konstatoval: „Rozhodli jsme se jednat, abychom dosáhli spravedlnosti pro nevinné muže, ženy a děti, kteří byli oběťmi masových vražd, znásilňování, amputací, zotročování a jiných zvěrstev.“