Hurikán Otis má už 39 obětí, informovala vláda. V zasažených oblastech chybí voda i základní zboží

Hurikán Otis, který tento týden s rekordní silou zasáhl letovisko Acapulco na mexickém tichomořském pobřeží, za sebou zanechal 39 obětí, sdělila podle agentury Reuters mexická vláda. Dřívější zprávy uváděly nejméně 27 mrtvých. Podle mexického ministra bezpečnosti se aktuálně pohřešuje deset lidí. Pojišťovací společnost Gallagher Re podle agentury Reuters už odhadla, že ekonomické škody přesáhnou deset miliard dolarů (233 miliard korun). Pro mexický průmysl to může znamenat jednu z největších ztrát v historii. Se zasaženými oblastmi je stále těžké se spojit, na místě podle agentury AP trvá nedostatek vody, elektřiny, benzinu i základního zboží.

Podle agentury DPA lidé na sociálních sítích stále pátrají po svých blízkých. V okolí Acapulca zkolabovala internetová a telefonní síť.

Hurikán na pevninu udeřil ve středu v páté, tedy nejvyšší kategorii, s větrem o rychlosti 266 kilometrů za hodinu. Zaplavil město, přerušil i silniční a letecké spojení a zdevastoval hotely, restaurace a nákupní centra. Ve známém přímořském letovisku se po katastrofě lidé uchýlili k rabování, což mexický prezident Andrés Manuel López Obrador označil za důsledek „mimořádné situace“.

Ve vyrabovaných obchodech už není co nakupovat

Prezident obyvatele zasažených míst vyzval, aby situace nezneužívali. Na záběrech na sociálních sítích bylo vidět, jak si lidé z jednoho ze supermarketů odnášejí krabice a regály v obchodě zely prázdnotou.

„Momentálně nám peníze nejsou k ničemu, protože není co koupit, všechno je vyrabované,“ řekl Reuters 57letý obyvatel Acapulca Rodolfo Villagómez. Hurikán se podle něj přes město přehnal jako zuřící býk.

Ještě ve čtvrtek večer si lidé z obchodů odnášeli zboží včetně potravin, vody a toaletního papíru. „Přišli jsme pro jídlo, protože žádné nemáme,“ uvedla na místě jedna žena.

Síla hurikánu překonala předpovědi

Mexické úřady uvedly, že Otis byl nejsilnější bouří, jaká kdy zasáhla tichomořské pobřeží Mexika. Hurikán překvapil zejména tím, jak rychle před příchodem nad pevninu zesílil a překonal předpovědi.

Meteorologové ještě na začátku tohoto týdne pochybovali, zda Otis přeroste sílu tropické bouře. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) v pondělí hovořilo o tom, že Otis na pevninu udeří „pravděpodobně jako bouře blízká síle hurikánu“.

Mexická vláda zatím neodhadla náklady spojené s bouří. Zatímco Gallagher Re odhaduje škody okolo deseti miliard dolarů, společnost pro výzkum přírodních rizik Enki Research hovoří o nákladech „blížících se 15 miliardám dolarů“ (350 miliard korun).