Hurikán Otis dorazil k pobřeží Mexika, může způsobit katastrofální škody

Hurikán Otis zasáhl pobřeží Mexika blízko letoviska Acapulco na jihozápadě země. Ráno zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň, napsala agentura AP s odvoláním na americké Národní centrum pro hurikány (NHC). Později NHC ale stupeň zase snížilo na čtvrtý.

Hurikán dorazil na pevninu asi osm kilometrů jižně od Acapulca. NHC dodalo, že jeho větry dosahují rychlosti až 270 kilometrů za hodinu a že ho provází silné deště. Živel by ale měl rychle zeslábnout, jak postupuje směrem k hornatému vnitrozemí.

„Jsme v nejvyšší pohotovosti,“ uvedla starostka města Acapulco Abelina Lópezová. Ta se obává, že Otis by mohl mít podobně ničivý dopad jako hurikán Pauline, který na oblast udeřil v roce 1997. Tehdy v souvislosti se živlem zemřelo přes dvě stě lidí.

Stát Guerrero, v němž se Acapulco nachází, připravil 396 nouzových přístřešků pro lidi, kteří je budou potřebovat. Mexická armáda v oblasti rozmístila přes osm tisíc vojáků, aby pomáhali s případnými záchrannými akcemi a odstraňováním následků hurikánu. Úřady vyzvaly obyvatele a turisty, aby zůstali v uzavřených prostorech a připravili si úkryt. Školy ve státě Guerrero mají kvůli hurikánu zavřeno.

Úřady ve státě Guerrero oznámily místy výpadky proudu dané řáděním bouře. Do oblasti by měl Otis přinést až 51 centimetrů srážek, což může vést k bleskovým záplavám a také sesuvům půdy.