Huawei spolupracovala s nejvyšším orgánem čínské armády, píše Bloomberg. Firma to popírá

Zaměstnanci čínské firmy Huawei spolupracovali minimálně na deseti výzkumných projektech s čínskou armádou. Se zjištěním přišla agentura Bloomberg. Projekty se údajně týkaly širokého spektra témat od umělé inteligence po radiokomunikace. Vedení Huawei to popírá.

Agentura Bloomberg napsala, že zaměstnanci firmy Huawei spolupracovali s pátracím oddělením čínské ústřední vojenské komise, což je nejvyšší orgán čínských ozbrojených sil. Výzkum se soustředil na vytěžování a třídění videí šířených on-line. S čínskou Národní univerzitou obranných technologií zkoumali možnosti shromažďování a analýzy satelitních snímků.

Americká agentura získala tyto informace z veřejných zdrojů a on-line databází využívaných čínskými vědci a průmyslovými experty. Autoři dokumentů se označovali za zaměstnance firmy Huawei. Jejich spolupráce s armádou trvala přinejmenším deset let.

Nejde o první podobné obvinění

Už v roce 2012 zpráva tajných služeb pro americký Kongres ukázala, že firmy jako Huawei a ZTE jsou úzce spojeny s čínskou armádou, která koordinuje kybernetickou špionáž vůči USA.

Čínská společnost je už rok vystavena kritice západních států, které ji podezírají ze spolupráce s čínskými tajnými službami a varují před využíváním jejích produktů při budování vyspělých komunikačních sítí.

Vedení Huawei kontakty s ozbrojenými složkami popírá. „Huawei nic neví o tom, že její zaměstnanci o své vůli pracovali na výzkumných projektech,“ řekl agentuře Reuters mluvčí společnosti Joe Kelly. Firma prý s čínskou armádou na žádných výzkumných nebo vývojových projektech nespolupracuje a zakázky pro armádu nemá.

Spojené státy a Čína od loňského roku vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují cla. Washington v pátek umístil dalších pět čínských technologických firem na černou listinu. Americké podniky tak nyní potřebují zvláštní povolení, aby těmto firmám mohly dodávat své produkty.

Huawei, která je největším výrobcem telekomunikačních zařízení na světě, se na seznamu ocitla už minulý měsíc. Společnost minulý týden varovala, že obchodní restrikce ze strany USA budou mít negativní dopad na její tržby.