Všichni se teď snaží Huawei „vykostit“ a není vyloučeno, že se to může povést, říká expert

V současné době se znovu rozdávají karty na trhu s telekomunikačními výrobky, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 expert na právo v oblasti informačních technologií Vladimír Smejkal. Reagoval tak na zprávu, že společnost Google se chystá omezit čínské firmě Huawei používání svého operačního systému Android. Dodal, že zatím není jasné, kdo bude vítězem a kdo poraženým, ale v případě firmy Huawei to může vést až ke konci této globální značky.

Tažení Američanů i některých dalších států proti Huawei vnímá Smejkal ve dvou rovinách. Jednak v rovině bezpečnostní, kde se domnívá, že tuto firmu je třeba vnímat s největší pravděpodobností jako bezpečnostní riziko. 

Huawei čelí rostoucímu tlaku ze strany západních zemí hlavně v souvislosti s možnými riziky vyplývajícími z používání jejích produktů v mobilních sítích 5G nové generace. Několik států včetně USA se obává, aby Peking nevyužíval zařízení Huawei ke špehování.

Ve střetu Googlu s Huawei však Smejkal vidí druhou stránku, v níž se promítá současná americko-čínská obchodní válka. Dodal však, že taková velká globální firma, jako je Google, by nevyhověla požadavku americké vlády, pokud by to neměla dobře spočítáno. „Já jsem přesvědčen, že to dobře spočítáno má.“ 

Americké ministerstvo obchodu zařadilo s okamžitou platností čínskou firmu Huawei Technologies a jejích 70 odboček na černý seznam, což postižené společnosti výrazně zkomplikuje přístup k součástkám a komponentům nabízeným americkými firmami. Podle agentury Reuters to povede k tomu, že Huawei nebude moct prodávat některé své výrobky. Peking v reakci oznámil, že hodlá přijmout „nezbytná opatření“, aby ochránil svá obchodní práva a zájmy.

Devadesátka ČT24: Huawei bez systému Android? (1. část) (zdroj: ČT24)

Člen Sinopsis Filip Jirouš v pořadu uvedl, že kroky Číny mohou být tak překvapivé, jako bylo dřívější zatčení kanadských občanů a jejich obvinění ze špionáže. „Za firmu Huawei, která je označena jako národní poklad, se Čína bije všemi dostupnými nástroji.“

Smejkal i Jirouš se shodli, že je nepravděpodobné, že by čínská strana uspěla se svými připadnými stížnostmi u amerických či mezinárodních soudů. Už jen proto, že zařazení na černou listinu je výsostné právo každého státu.

Devadesátka ČT24: Huawei bez systému Android? (2. část) (zdroj: ČT24)

Šéfredaktor mobil.idnes.cz Jan Matura se stejně jako Smejkal domnívá, že smartphony firmy Huawei bez služeb Googlu (například Play Store, Gmail a YouTube) by byly – mimo Čínu – v podstatě neprodejné a naprosto nekonkurenceschopné.

Oba se domnívají, že kroky Googlu na omezení služeb by se dotkly jen nových modelů od firmy Huawei, protože současní uživatelé si v dobré víře pořídili licenci s Androidem od Googlu a mají právo na upgrade služeb. To noví majitelé mít nebudou.

Smejkal také zmínil možnost, že se objeví nabídka třetích stran upravit nové modely tak, aby se tvářily jako staré a měly právo na všechny služby. Matura doplnil, že to sice možné je, ale nelze to dělat ve velkém měřítku. 

 Smejkal zmínil též možný bojkot této čínské firmy ze strany dalších amerických společností (spekuluje se například o zmrazení dodávek od Intelu, Qualcommu nebo Broadcomu).

„Teď se všichni snaží Huawei vykostit a není vyloučeno, že se to může povést,“ konstatoval Smejkal. Nelze totiž podle něj hned nahradit všechny hardwarové komponenty. Naopak ti, kteří k nim nadále budou mít přístup, mohou získat nezanedbatelnou konkurenční výhodu.

To se může projevit i v souboji o vyspělé bezdrátové 5G sítě po celém světě. Americké firmy se zde pak mohou prosadit. Odborníci v této souvislosti uvádějí, že zablokování dodávek pro Huawei může rozvoj těchto sítí budoucnosti zbrzdit.

Prodeje smartphonů v Česku
Zdroj: ČT24

Matura podotkl, že všichni čeští operátoři uvádějí, že bez firmy Huawei by to pro ně byl problém. „Huawei má v současné chvíli zřejmě takový náskok, že v prvních letech by budování těchto sítí bez něj probíhalo podstatně pomaleji a možná by bylo opožděné i o několik let,“ dodal.

Smejkal doplnil, že byznys modely majitelů a provozovatelů telekomunikačních sítí jsou spočítané na ceny od Huaweie, které jsou nízké, možná i dumpingové. Měli by tak problém je nahradit jinými – dražšími – výrobky. „Není to otázka technologická, ale finanční.“

Dodal, že Američané jsou tak možná v oblasti 5G sítí nyní blíže vítězství, ale je otázka, za kolik pak budou ochotni prodávat své výrobky. A tedy zda na to budou operátoři mít peníze. „Vyhrají pak Američané závod i finančně a obchodně?“ položil si Smejkal otázku.