Hongkongský aktivista a mediální magnát Lai byl zřejmě obviněn ze spiknutí s cizinou

Hongkongský mediální magnát a prodemokratický aktivista Jimmy Lai byl obviněn podle bezpečnostního zákona. Informují o tom světové agentury. Lai byl zřejmě obviněn ze spiknutí s cizími mocnostmi. Mediálního magnáta zatkli minulý týden a obvinili z podvodu v souvislosti s půjčkou listu Apple Daily, který vydává.

Podle západních zemí a organizací na ochranu lidských práv bezpečnostní zákon slouží k potírání opozice a kritických hlasů vůči Číně v Hongkongu. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová, kterou oponenti považují za podřízenou Číně, to odmítá.

Zprávu o Laiově obvinění nepřímo potvrdila hongkongská policie, podle které byl „73letý muž obviněn ze spiknutí s cizími zeměmi či jednotlivci ze zahraničí za účelem narušit národní bezpečnost“. Jméno muže ale neuvedla. Spiknutí s cizími státy je jedním ze čtyř trestných činů, které bezpečnostní zákon vymezuje.

Lai byl zatčen hongkongskou policií minulý čtvrtek a obviněn z podvodu. Soud ho odmítl propustit z vazby na kauci.

Lai několikrát navštívil Washington, kde se setkal s vládními úředníky, včetně amerického ministra zahraničí Mikea Pompea. Snažil se získat podporu pro hongkongskou demokracii, což přimělo Peking označit ho za vlastizrádce, uvedla agentura AP.

Lai se v dětství dostal do Hongkongu z Číny jako černý pasažér

Mediální magnát patří k nejznámějším hongkongským prodemokratickým aktivistům. Narodil se v pevninské Číně, a když mu bylo dvanáct let, dostal se do Hongkongu jako černý pasažér na palubě rybářské lodi. Po příjezdu pracoval jako dětský dělník v textilní továrně.

Bezpečnostní zákon začal platit v Hongkongu od července letošního roku. Zákon definuje čtyři trestné činy, jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost. Zároveň vymezuje tresty, přičemž nejtěžším je doživotní vězení.