Hlavní příčinou smrti Floyda bylo podle patologa obhajoby selhání srdce. Co to způsobilo, prý nelze přesně určit

Patolog a expert obhajoby David Fowler ve čtvrtek u soudu s expolicistou Derekem Chauvinem řekl, že hlavní příčina smrti George Floyda spočívá v selhání srdce, na kterém se podílely nemoc, omamné látky i zplodiny z automobilu. Napsala o tom agentura Reuters. Podle odborníka zároveň není možné přesně určit způsob úmrtí Afroameričana, jenž loni zemřel při policejním zákroku. Obžaloba se nyní snaží dokázat, že jeho smrt způsobil zásah Chauvina, jenž mu klečel na krku devět a půl minuty.

Podle Fowlera přispěly k úmrtí Floyda jeho srdeční vady, přítomnost omamných látek jako fentanyl a metamfetamin v krvi a možné nadýchání oxidu uhelnatého z automobilových zplodin. Odborník také uvedl, že Chauvin při zásahu úplně neznemožnil Floydovi dýchat. Ukazuje to podle něj fakt, že muž při zásahu sténal a mluvil.

Během výslechu prokurátor Jerry Blackwell uvedl, že Fowler při své analýze nevzal dostatečně v potaz zákrok policisty proti Floydovi. Patolog na jeho otázku následně uvedl, že selhání srdce mohl způsobit i nedostatek kyslíku. Kardiolog, kterého dříve předvolala obžaloba, uvedl, že Floyd měl velice silné srdce.

Pro obhajobu je Fowlerovo svědectví klíčové, protože se snaží ukázat, že Afroameričan zemřel na příčiny, které se zásahem bývalého policisty přímo nesouvisí. Expert před soudem uvedl, že nelze přesně určit způsob úmrtí vzhledem k tomu, že se na něm podílelo mnoho různorodých vlivů.

Protesty pokračují kvůli smrti dalšího Afroameričana

Záběry ze zásahu proti Floydovi, na kterých si afroamerický muž stěžuje, že nemůže dýchat, vyvolaly vlnu demonstrací proti policejnímu násilí a rasové diskriminaci v USA i dalších státech světa.

V neděli se v Minneapolis stal další kontroverzní policejní zásah, který vyvolal nové protesty. Při policejní kontrole zemřel afroamerický mladík Daunte Wright. Stíhaná je bývalá policistka Kim Potterová, která na muže vystřelila. Ta byla obviněna ve středu ze zabití a několik hodin poté propuštěna na kauci. Další stání před soudem je v jejím případě naplánované na čtvrtek.

Ve středu večer demonstrovalo čtvrtou noc po sobě před policejním velitelstvím v Brooklyn Center na předměstí amerického města Minneapolisu několik stovek lidí.