Haftar zpomalil tažení na Tripolis. Údajně kvůli obavám o životy libyjských civilistů

Samozvaná Libyjská národní armáda (LNA) polního maršála Chalífy Haftara zpomalila tažení na Tripolis. Podle zdroje agentury AP tak činí z obav o životy civilistů. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky mezitím v pondělí oznámil, že boje v Libyi tento měsíc přinutily asi 32 tisíc lidí opustit své domovy. Při současné ofenzivě, která propukla začátkem dubna, podle nedělní bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) přišlo o život více než 250 lidí.

V Tripolisu sídlí vláda, která má podporu OSN. Haftarova LNA, která je spřízněná s kabinetem na východě země, zahájila tažení na hlavní město čtvrtého dubna. V současnosti hrozí, že boje se změní v občanskou válku takových rozsahů, které v roce 2011 vedly ke svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího, podotýká AP.

V neděli WHO informovala, že si současné boje vyžádaly 254 lidských životů, včetně vojáků a civilistů. Nejméně dalších 34 lidí přišlo o život za uplynulé dva dny a 1228 utrpělo zranění,  uvedla organizace.

Od začátku tažení, které je označováno za mocenský boj o Tripolis, Haftarovi vojáci dobyli několik měst v okolí metropole. LNA se podařilo také získat kontrolu nad starým tripoliským letištěm. V současnosti se východolibyjské síly snaží dobýt dvě větší města u Tripolisu, a sice Ajn Zára a Azízíja. Bojují přitom ve čtvrti Abú Salím, která se nachází zhruba sedm kilometrů od centra hlavního města.

Kdyby nešlo o civilisty, boje by prý netrvaly ani týden

Vysoce postavený představitel odpadlické vlády v Benghází agentuře AP sdělil, že Haftarova LNA své tažení zpomalila kvůli obavám o bezpečí asi tří milionů civilistů žijících na okrají Tripolisu. Kdyby nešlo o civilisty, boje by podle tohoto zdroje netrvaly ani týden.

„Armáda (LNA) se dnes nachází asi 20 kilometrů od Tripolisu. Má pod kontrolou (staré) letiště a most, který spojuje letiště s centrem,“ uvedl zdroj v pondělí.

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa telefonicky hovořit s Haftarem pak označil za krok správným směrem. Bílý dům v pátečním prohlášení uvedl, že Trump a Haftar mluvili o „společné vizi, kdy Libye přejde ke stabilnímu, demokratickému politickému systému“.

Trump podle svého úřadu s libyjským polním velitelem probral „současné protiteroristické snažení“ a ocenil „významnou roli polního maršála Haftara v boji proti terorismu a zabezpečení zásob ropy v Libyi“.

Libye se zmítá v chaosu

Libye se od svržení Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě, který má podporu LNA, neuznává vládu v Tripolisu, za níž ale stojí OSN.

Oba kabinety mají vlastní parlament, centrální banku a ropnou společnost. Haftar se zavázal, že zemi sjednotí a v minulosti vedl několik ofenziv proti islamistům a rivalům ve východní Libyi. Podpořily ho Spojené arabské emiráty, Egypt, Rusko či Francie.