Maršál Haftar se snaží obsadit metropoli Libye. Před boji prchají tisíce lidí

Události ČT: Maršál Haftar se snaží obsadit metropoli Libye (zdroj: ČT24)

Samozvaná Libyjská národní armáda (LNA) bombardovala jediné fungující tripoliské letiště. Úřady ho poté na několik hodin uzavřely a cestující terminál opustili. Boje na jihu Tripolisu si od neděle vyžádaly nejméně 25 mrtvých a 80 zraněných, uvedla s odvoláním na libyjské ministerstvo zdravotnictví agentura Reuters. Jednotky LNA, která je spřízněna s odpadlickou vládou na východě země a které velí polní maršál Chalífa Haftar, dorazily v neděli na předměstí libyjské metropole a střetly se tam s bezpečnostními jednotkami mezinárodně uznávané vlády.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Ghassan Salamé letecký útok na jediné fungující letiště v Tripolisu odsoudil. Nálet na letiště Mitiga je podle něj „vážným porušením humanitárního práva“.

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě, který má podporu LNA, neuznává vládu v Tripolisu, za níž však stojí OSN. Oba kabinety mají vlastní parlament, centrální banku a ropnou společnost.

Haftar minulý týden nařídil své armádě, aby pochodovala na Tripolis. Tamní vláda poté vyhlásila bojovou pohotovost všech bezpečnostních sil. V neděli Haftar oznámil, že jeho armáda podnikla svůj první nálet na předměstí libyjské metropole

Od čtvrtka z metropole odešly téměř tři tisíce lidí

Z Tripolisu podle OSN od 4. dubna před boji uprchlo 2800 civilistů a dá se čekat, že budou utíkat další. Organizace dále sdělila, že humanitární agentury mají zdravotnické vybavení a léky, jež umožní ošetřování až 210 tisíc lidí po tři měsíce.

Podpůrná mise OSN (UNSMIL) v neděli vyzvala, aby bylo na předměstí Tripolisu vyhlášeno krátkodobé příměří umožňující evakuaci civilistů a zraněných. Mluvčí mise sdělil agentuře AFP, že příměří zatím nepanuje a libyjští záchranáři se do oblasti bojů nemohou dostat.

EU podporuje dialog, vzkázala šéfka unijní diplomacie

Také šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová se vyslovila pro vyhlášení humanitárního příměří a pro obnovu politických jednání. Situace v zemi je podle ní stále více znepokojující. Libye je přitom pro Evropu jedním z klíčových míst při zvládání migrační krize. 

Unie proto podle Mogheriniové výrazně a jednoznačně podporuje snahy OSN o humanitární příměří, konec násilí a znovunastartování politického dialogu v zemi. „Dnešní diskuse o Libyi se netýkala migrační problematiky. Libyjci si zaslouží mír, stabilitu a bezpečnost především kvůli sobě. A migrace je důsledek nestability a situace v zemi,“ zdůraznila.

Práce EU a OSN v Libyi se ale v první řadě týká tamních obyvatel a v pondělí o situaci ministři zahraničí unie hovořili jako o problémech země, která je zeměpisně, kulturně i hospodářsky blízká mnoha členům EU. „Proto je pro EU i region významná,“ poznamenala šéfka unijní diplomacie.

EU například podporuje budování tamní pobřežní stráže, která brání vyplouvání plavidel s migranty či je zachytává ještě v pobřežních vodách této severoafrické země. Nevládní organizace i agentury OSN ale kritizují situaci v libyjských uprchlických střediscích.

Mogheriniová řekla, že příslušníci evropské operace Sophia i přes rostoucí napětí dál pokračují s výcvikem libyjské pobřežní stráže. Zopakovala také své výhrady k nedávnému rozhodnutí států bloku dočasně zastavit využívání lodí v této evropské námořní operaci. Podle ní to výrazně omezuje možnosti operace plnit efektivně mandát, jehož částí je také kontrola omezení, která v souvislosti s Libyí platí.

O situaci v pondělí ráno telefonicky hovořila se zmocněncem OSN pro Libyi, kterým je Ghassan Salamé. EU podle ní stejně jako naprostá většina mezinárodního společenství podporuje jeho přetrvávající snahy o národní konferenci a dialog.

Mogheriniová zdůraznila, že jednoznačná evropská podpora snah OSN uklidnit Libyi je zásadní v situaci, kdy „jiní mezinárodní a regionální hráči vypadají, že proces vedený OSN podporují poněkud méně přesvědčivým způsobem, abych použila eufemismu“.

Petříček: Nepokoje mohou povzbudit migranty

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček v pondělí řekl, že EU rostoucí napětí odsuzuje a hledá mírové uspořádání. Připomněl konferenci, která by se z iniciativy OSN měla uskutečnit v polovině dubna v libyjském Ghadámisu a kde by měly být dohodnuty podrobnosti o parlamentních a prezidentských volbách.

Podle Petříčka jsou obavy z možného rostoucího počtu migrantů, kteří chaosu v Libyi zkusí využít k cestě přes moře na sever do Evropy, na místě. „EU musí být připravena na to, že eskalace konfliktu by mohla vést k nárůstu uprchlíků ve Středozemním moři,“ podotkl český ministr.

Rusko vyzvalo ke zdrženlivosti

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vyzval bojující strany ke zdrženlivosti a k tomu, aby se vyvarovaly krveprolití. „Rusko využívá všechny dostupné možnosti a vyzývá všechny strany, aby se vyhnuly čemukoliv, co by vedlo ke krveprolití a zabíjení civilistů,“ řekl Peskov. Moskva už v pátek ujistila, že Haftara žádným způsobem nepodporuje. V roce 2017 ho v Moskvě přijal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Rusko v neděli v Radě bezpečnosti zablokovalo přijetí deklarace, jež měla Haftara vyzvat k zastavení postupu na Tripolis. Ruská delegace chtěla, aby dokument požadoval zastavení bojů od všech účastníků, nejenom LNA. 

Agentura Reuters s odvoláním na francouzský diplomatický zdroj napsala, že Francie nebyla o Haftarově pochodu na Tripolis předem informována a že nemá žádnou tajnou politiku v Libyi. „Libye nyní musí bezprostředně ochránit civilisty, ukončit boje a posadit všechny aktéry k jednacímu stolu,“ sdělil tento zdroj.

USA vyzvaly k ukončení bojů

Spojené státy podobně jako OSN a Evropská unie vyzvaly k zastavení bojů. Z Libye už také evakuovaly neznámý počet svých vojáků. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo uvedl, že Spojené státy jsou „hluboce znepokojeny“ nejnovějšími událostmi v Libyi a zároveň vyzval k okamžitému ukončení bojů.

„Dali jsme zcela jasně najevo, že jsme proti vojenské ofenzivě Chalífy Haftara a vyzýváme k okamžitému ukončení těchto vojenských operací namířených proti libyjskému hlavnímu městu,“ uvedl. Doplnil, že libyjští vůdci by měli své spory řešit u jednacího stolu za účasti zvláštního zmocněnce OSN pro Libyi Salamého.