Uprchlíci unesli loď, která je zachránila. Zjistili, že se s nimi vrací do Libye

Události: Uprchlíci unesli loď, nechtěli zpět do Libye (zdroj: ČT24)

U břehů Malty zakotvila loď, kterou ve středu ovládla zhruba stovka uprchlíků, aby posádce zabránila vrátit se s nimi do Libye. Maltská armáda na plavidlo vyslala speciální jednotku s úkolem vrátit kontrolu nad plavidlem kapitánovi. Plavidlo nakonec dorazilo do přístavu kolem půl deváté ráno. Policie vzápětí zadržela pět osob, které hodlá z únosu lodi obvinit.

Jak uvedl server MaltaToday, na lodi bylo 108 migrantů, mezi nimi 19 žen a 12 dětí. Turecký ropný tanker El Hiblu 1 zakotvil v přístavu v maltské metropoli Valletta a na jeho palubě bylo vidět několik příslušníků armády se zbraněmi v rukou, popsala agentura AP.

Jednotka k unesené obchodní lodi dorazila na čtyřech člunech a měla k dispozici také vrtulník. Armádní mluvčí řekl, že se podařilo navázat kontakt s kapitánem, který opakoval, že pohyb plavidla nemá pod kontrolou a že jeho i posádku ohrožují uprchlíci a nutí ho zamířit k Maltě. Podle listu Times of Malta posádka vypověděla, že migranti neměli žádné zbraně, ale vyhrožovali jí fyzickým násilím. Během únosu nebyl nikdo zraněn.

Speciální jednotka k unesené obchodní lodi dorazila na čtyřech člunech a měla k dispozici také vrtulník. Armádní mluvčí řekl, že se podařilo navázat kontakt s kapitánem, který opakoval, že pohyb plavidla nemá pod kontrolou a že jeho i posádku ohrožují uprchlíci a nutí ho zamířit k Maltě.

„Speciální jednotka byla vyslána na palubu, aby kontrolu lodě předala kapitánovi… tanker, posádka a všichni uprchlíci jsou nyní eskortováni do přístaviště a budou předáni policii,“ uvedl během operace armádní mluvčí.

Posádka nákladní lodi z moře původně zachránila 108 ztroskotaných uprchlíků a zamířila s nimi zpět do Libye. Běženci se ale zmocnili kontroly a obrátili loď směrem k Maltě nebo italské Lampeduse. Italský vicepremiér Matteo Salvini, který uzavřel italské přístavy lodím s uprchlíky, o této nové skupině prohlásil, že jsou to piráti a pachatelé organizovaného zločinu.

„Tento případ vzbudil velké znepokojení, protože se jedná o první případ pirátství. Podle některých názorů za ním může být organizovaný zločin jako například nigerijská mafie, s kterou má Itálie v poslední době velké problémy. Nebo také lidé zvyklí na užívání násilí, ti by pak mohli být velkým problémem pro celou Evropu,“ uvedla spolupracovnice ČT Vědunka Lunardi ve vysílání ČT24.

Uprchlíci tvrdí, že v Libyi čelí bití, znásilňování a prodeji do otroctví. Humanitární nevládní organizace Mediterranea Saving Lives soudí, že „žádný stát nemůže vyhostit nebo vrátit uprchlíky do zemí, kde jsou ohroženy jejich životy a svoboda“.

Vrátit běžence by podle ní byl „nejenom zločin, ale i nehumánní čin“. „Tato loď by měla být okamžitě poslána do bezpečného přístavu v nějaké evropské zemi, kde budou lidská práva těch lidí zajištěna. Nemůže se s nimi jednat jako s piráty nebo zločinci, ale jako s lidmi hledajícími azyl a prchajícími před peklem táborů v Libyi,“ sdělila organizace.