Situace v Libyi se vyhrocuje. Haftarova vojska zahájila nálety na předměstí Tripolisu

Jednotky libyjského maršála Chálífa Haftara, které tento týden zahájily tažení na Tripolis, spustily v neděli nálety na jeho jižní předměstí. V Tripolisu sídlí mezinárodně uznávaná vláda Fáize Sarrádže. Její mluvčí už ohlásil rozsáhlou protiofenzivu s cílem „vyčistit všechna města od agresorů a nelegitimních sil“. Podpůrná mise OSN v Libyi (UNSMIL) v neděli neúspěšně požadovala dvouhodinové „humanitární příměří“ na jižním okraji Tripolisu, které by umožnilo evakuaci zraněných a civilistů.

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě, který má podporu Libyjské národní armády (LNA), neuznává vládu v Tripolisu, za níž ale stojí OSN. 

Tento týden zahájil maršál Haftar tažení na Tripolis. Za týden by se přitom měla na západě země konat konference, která má dohodnout termín parlamentních a prezidentských voleb.

Haftar označil tažení svých vojáků za „vítězný pochod, který otřese zemí“. Nařídil také svým jednotkám, aby nestřílely na civilisty. „Kdokoli pozvedne bílý prapor, je v bezpečí,“ ujistil maršál.

Operace „Vulkán hněvu“ má vyčistit všechna města od agresorů

Jednotky samozvané Libyjské národní armády (LNA) už dorazily na předměstí libyjské metropole, kde se střetly s bezpečnostními jednotkami mezinárodně uznávané vlády. Mluvčí vládních sil plukovník Muhamad Gnunú oznámil zahájení protiofenzivy proti Haftarovým silám. Operace nazvaná „Vulkán hněvu“ má umožnit „vyčištění všech libyjských měst od agresorů a nelegitimních sil“, uvedl Gnunú v Tripolisu.

Muhammad Gnunú ohlásil protiofenzivu proti Haftarovým jednotkám
Zdroj: Hani Amara/Reuters

Už v sobotu vyzvali ministři zahraničí skupiny nejvyspělejších zemí G7 maršála Chalífa Haftara, aby zastavil tažení na libyjské hlavní město Tripolis. V neděli pak k zajištění humanitárního příměří vyzvala mise OSN.

„UNSMIL vyzývá všechny ozbrojené strany nacházející se v oblasti jižních předměstí Tripolisu, aby respektovaly humanitární příměří od 16:00 do 18:00 (18:00 až 20:00 SELČ) v zájmu zajištění evakuace zraněných a civilistů týmy záchranářů a libyjského Červeného půlměsíce,“ naléhala na bojovníky mise OSN. Apel ale nebyl vyslyšen. 

Libyjská vláda později oznámila, že při bojích blízko města bylo zabito 21 osob a 27 zraněno. Podle BBC byl v sobotu zabit i lékař Červeného půlměsíce. Haftarovy síly uvedly, že přišly o 14 bojovníků. 

V pátek jednal s maršálem Haftarem generální tajemník OSN António Guterres, schůzka ale skončila bez úspěchu. Politické řešení konfliktu v Libyi podporuje i Rusko či sousední Egypt.