Muammar Kaddáfí - „Král králů“ - vládl 42 let

Tripolis/Praha – Dlouhá desetiletí byl považován za šéfa „teroristického“ státu, který organizuje výbuchy a podporuje různá násilnická hnutí. Někdejší americký prezident Ronald Reagan jej nazval „vzteklým psem Blízkého východu“. Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí ale v posledním desetiletí obrátil. Vzdal se programu výroby zbraní hromadného ničení a uznal odpovědnost za atentáty v Lockerbie (1988) a v Nigeru (1989), čímž dosáhl smíření se Západem. Kaddáfí nakonec ale podlehl protivládním protestům ve vlastní zemi, které vypukly v únoru na východě země. Dnes zemřel, poté co ho zajali povstalci.

Excentrický plukovník, jenž jezdil na zahraniční cesty se stany a velbloudy a s ženskou ochrankou, je – po tuniském a egyptském prezidentovi Zínu Abidínu bin Alím a Husním Mubarakovi – třetí arabskou hlavou státu, kterou smetlo takzvané arabské jaro.

Kaddáfí byl nejdéle vládnoucím vůdcem země na světě kromě monarchií, Libyi vládl 42 let. V červnu byl na něj (a jeho syna Sajfa Isláma a šéfa rozvědky Abdalláha Sanúsího) Mezinárodním trestním soudem (ICC) vydán zatykač kvůli zločinům proti lidskosti, kterých se měl dopustit v souvislosti s boji ve své zemi. Kaddáfí se tak stal druhou hlavou státu (po súdánském prezidentovi Umaru Bašírovi), na kterou ICC zatykač vydal.

V 90. letech začal Kaddáfí žehlit vztahy se Západem

Kaddáfí se snažil zlepšovat vztahy se západním světem již od konce 90. let. Po letech odmítání v dubnu 1999 souhlasil s vydáním dvou podezřelých z atentátu v Lockerbie (270 mrtvých) haagskému soudu. Libye v roce 2003 uznala odpovědnost za atentát v Lockerbie, za útok na letadlo francouzské společnosti UTA v roce 1989 v Nigeru (171 obětí) i za útok na západoberlínské diskotéce La Belle v roce 1986 (tři mrtví) a zavázala se zaplatit pozůstalým odškodné. Poté západní státy odvolaly sankce vůči Libyi a obnovily s ní diplomatické styky. Do Tripolisu přijela řada významných státníků. Vládce severoafrické země, bohatě obdařené ropou a zemním plynem, též odsoudil útoky z 11. září 2001 v USA.

V minulosti ale Kaddáfí podporoval různá teroristická hnutí (na Blízkém východě, v Africe, ale kupříkladu i v Severním Irsku) a jeho země porušovala četné mezinárodní dohody. Kromě kauzy Lockerbie či francouzského letadla v Nigeru Libye například v roce 1972 napadla sousední Čad. Po výbuchu na diskotéce v Západním Berlíně v dubnu 1986 následovaly nálety amerického letectva na Tripolis a Benghází, při kterých zahynulo 44 lidí, údajně včetně adoptivní dcery Kaddáfího.

  • Kaddáfí při návštěvě Československa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2393/239235.jpg
  • Kaddáfí při návštěvě Československa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2393/239236.jpg
  • Lubomír Štrugal a Muammar Kaddáfí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2393/239233.jpg
  • Kaddáfí při návštěvě Československa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2393/239234.jpg

Kaddáfí v době studené války udržoval výborné styky se socialistickými zeměmi, například Československo navštívil dvakrát (v červnu 1978 a v září 1982) a v roce 1978 dostal Československý Řád bílého lva s řetězem.

Dlouhá léta se tento „největší proletář světa“ či „prorok z pouště“ – jako žák egyptského prezidenta Gamála Abdan Násira – snažil prostřednictvím smluv s jinými arabskými státy sjednotit Araby, což se mu ale nepodařilo, a navíc v irácko-íránské válce 1980–88 stranil nearabskému Íránu. Poté se obrátil k Africe a zasloužil se o vznik Africké unie.

Mladý důstojník svrhl krále

Muammar Kaddáfí se narodil 7. června 1942 poblíž města Syrta v rodině berberského kočovníka. Sám k tomu jednou řekl: „Nevím, kde a kdy jsem se narodil. Možná na hřbetu velblouda.“ Po studiích na vojenské škole v Benghází prošel též kurzem na vojenské akademii v britském Sandhurstu. V září 1969 stál jako 27letý v čele puče, který svrhl stařičkého krále Idríse, jenž se zrovna léčil v Turecku.

Kaddáfí vyhlásil v zemi republiku a dal zestátnit všechny zahraniční podniky na zpracování a prodej ropy a vyvlastnil domácí statkáře. V roce 1973 vyhlásil takzvanou kulturní a lidovou revoluci, jejímž teoretickým rámcem se stala jeho „třetí světová teorie“ (rozpracovaná ve známé Zelené knize), představa vlastní cesty, která měla být alternativou ke kapitalismu a socialismu. V březnu 1977 zavedl Kaddáfí v zemi systém přímé vlády lidu (džamáhíríja), čehož následkem byla mimo jiné likvidace soukromého obchodu a řemesel a hospodářský kolaps. Oficiálně neměl plukovník Kaddáfí žádnou funkci, byl titulován jako vůdce libyjské revoluce.

Kdo byl Muammar Kaddáfí? (zdroj: ČT24)

„Shakespeare byl Arab“

Pověstné jsou jeho kuriózní historické výroky. Ameriku podle Kaddáfího objevil Arab jménem „Emír Ká“, William Shakespeare měl arabský původ, američtí Indiáni jsou původem Arabové, kteří se z Libye a Jemenu kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám odstěhovali do Ameriky, a virus způsobující AIDS vyrobily USA. Kaddáfí, který sám sebe označoval za básníka a prohlašoval, že „kdyby nebyl Vůdcem s velkým V, byl by spisovatelem, literátem nebo učitelem“, byl dvakrát ženatý a měl pět synů (dva zahynuli letos při náletech NATO) a dceru. Ze synů je nejznámější Sajf Islám (39), vystudovaný architekt, jenž studoval i ve Vídni a Londýně.