Giuliani čelí v Atlantě kvůli volbám trestnímu řízení, píší The New York Times

Bývalý osobní advokát exprezidenta Donalda Trumpa Rudy Giuliani čelí trestnímu řízení v Atlantě, podle listu The New York Times to v pondělí uvedli jeho právní zástupci. Předmětem vyšetřování je údajné zasahování do voleb Trumpem a jeho poradci. V případu bude svědčit i republikánský senátor Lindsey Graham.

Giuliani jako Trumpův osobní advokát bojoval za to, aby se prezident po prohraných prezidentských volbách v roce 2020 udržel u moci. Ústřední postavou vyšetřování vedeného okresní státní zástupkyní Fani T. Willisovou se Giuliani stal toto léto.

Vyšetřovatelé před několika týdny vyslýchali svědky ohledně Giulianiho vystoupení v prosinci 2020, kdy před státními zákonodárnými výbory „strávil hodiny servírováním nepravdivých konspiračních teorií o tajných kufřících plných demokratických hlasů a o vadných hlasovacích zařízeních,“ uvádí NYT.

Giuliani má před velkou porotou u atlantského soudu vystoupit ještě v pondělí. Jeho právní zástupce Robert Costello uvedl, že Giuliani se pravděpodobně při dotazování odkáže na advokátskou povinnost mlčenlivosti. „Pokud si tihle lidé myslí, že (Giuliani) bude mluvit o konverzacích mezi ním a prezidentem Trumpem, jsou naprosto mimo,“ řekl Costello. 

K zahájení vyšetřování Willisovou přiměl telefonát z loňského ledna mezi Trumpem a Bradem Raffenspergerem, veřejným činitelem v Georgii zodpovědným mimo jiné za průběh voleb. Trump tehdy navrhnul, že by Raffensperger mohl „najít“ hlasy, které Trumpovi chyběly ke zvrácení výsledku v Georgii, kde prezidentské volby těsně vyhrál Joe Biden.

Okresní soudce Leigh Martin May v pondělí odmítl argumenty senátora Grahama, který se chtěl v témže případu vyhnout svědectví před velkou porotou. Graham si podle Willisové s Raffenspergerem a jeho lidmi po volbách také několikrát telefonoval a požadoval, aby přezkoumali určité hlasy odevzdané v nepřítomnosti voliče, tedy korespondenčně či online, a „prozkoumali možnost příznivějšího výsledku pro exprezidenta Trumpa“, píše agentura AP. Graham má svědčit 23. srpna.