Francouzští nacionalisté zaostávají dle průzkumů za cílem získat většinu

Události: Francie před druhým kolem parlamentních voleb (zdroj: ČT24)

Páteční půlnocí končí předvolební kampaň před druhým kolem parlamentních voleb ve Francii. Poslední průzkumy naznačují, že úspěch by mohla slavit taktika spojenectví politického středu a levice, zatímco favorizované nacionalistické Národní sdružení zaostává za svým cílem získat většinu. Vyhrocenou kampaň provází před hlasováním i násilí proti politikům.

Závěr předvolební kampaně ve Francii poznamenaly útoky na samotné kandidáty a jejich spolupracovníky. Podle ministra vnitra se obětí násilných útoků stalo 51 kandidátů, mezi nimi i mluvčí vlády. Útoky odsoudili lídři obou částí politického spektra, levice i pravice. Jejich voliči shodně požadují změnu.

Pravice je silná na chudším severu i na jihu země, například v Orange s antickými kořeny. „Všechna témata jsou důležitá. I voliči (levicové) Nové lidové fronty připouštějí, že je tu problém (národní) identity,“ říká starosta Yann Bompard, straník krajně pravicového Znovudobytí!

Ke zvolení už v prvním kole v Orange nacionalistické kandidátce Národního sdružení chybělo jen několik málo hlasů. V kampani tedy pokračuje. „Abych řekla lidem, ať zůstanou motivovaní. Jsme jen kousek od zisku absolutní většiny v čele s Jordanem Bardellou,“ prohlásila kandidátka strany Marie-France Lorhová.

Ideálním místem pro předvolební kampaň jsou tradiční trhy, například provensálské. Právě tam potkají kandidáti nejvíce lidí. „Dnes není možné budovat Francii s plánem Národního sdružení, který je zaměřený na rozdělení společnosti,“ upozornila kandidátka Nové lidové fronty a členka strany Nepoddajná Francie Marion Gavalezová.

Nacionalisté nadále věří, že v dolní komoře získají většinu, nejméně 289 křesel. Poslední průzkumy jim však přisuzují mezi 210 a 240 mandáty.