Ficův Smer chce do březnového prezidentského klání vyslat eurokomisaře Šefčoviče

Smer chce vyslat za prezidenta eurokomisaře Šefčoviče (zdroj: ČT24)

Do prezidentských voleb na Slovensku zbývá pět týdnů. Nejsilnější strana Smer-SD teprve teď přichází s možným kandidátem. Do boje o křeslo hlavy státu chce poslat místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Ten potvrdil, že nabídku zvažuje. Tím tak nejspíše padá kandidatura ministra zahraničí Miroslava Lajčáka, kterého průzkumy označovaly za favorita.

Šefčovič je matadorem evropské politiky, v Bruselu působí již 15 let. Nejprve pracoval jako slovenský velvyslanec při Evropské unii, později jako eurokomisař. Postupně vedl tři portfolia, naposledy energetiku. Šestým rokem Evropské komisi i místopředsedá. Nyní dostal od své strany Smer nabídku vyměnit Brusel za prezidentský palác v Bratislavě.

Šefčovič zatím neodmítl. Při jeho rozhodování může sehrát roli i to, že nedávno se mu rozplynula naděje vést frakci socialistů do evropských voleb. „Vždy jsem dělal maximum pro to, aby Slovensko vyniklo jako úspěšná moderní země. Záleží mi na jeho budoucnosti, a proto je přirozené, že jsem si s plnou vážností vyslechl i nabídku kandidovat,“ uvedl Šefčovič.

Stranický šéf a expremiér Robert Fico, poražený z minulých prezidentských voleb, jméno kandidáta dlouho tajil, a to údajně proto, aby zabránil jeho „mediálnímu lynči“. Ani Šefčoviče zatím oficiálně nepotvrdil.

Pokud chce Smer-SD uspět v prezidentských volbách, musí postavit kandidáta, který není jejich, ale je s nimi, a takovými kandidáty byli pan Lajčák a pan Šefčovič.
Marián Leško
komentátor

„Jako politik je celkem tvárný, už má zkušenost komunikace s lidmi a myslím si, že například umí lépe komunikovat s řadovým voličem, běžným voličem než Miroslav Lajčák, i když na Slovensku roky nepůsobí,“ porovnal novinář Denníku N Miro Kern Šefčoviče s ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem, který byl dlouho favoritem Smeru.

Jenže právě to, že jeho jméno i tvář jsou na Slovensku méně známé a na kampaň zbývá málo času, může Šefčoviče v předvolebním boji oslabit. Stejně jako jeho stranický dres. „Bude kandidátem Smeru, a tím pádem bude muset reagovat na všechny výčitky svých oponentů, pokud jde o vládu Smeru a kauzy spojené se Smerem,“ míní analytik Martin Slosiarik.

Dosavadní průzkumy na čelo zatím nekompletního žebříčku kladou nezávislého kandidáta, vědce Roberta Mistríka, kterého podpořila část opozice, a šéfa koaličního Mostu-Híd Bélu Bugára. Mandát již podle svého prohlášení nebude obhajovat současný prezident Andrej Kiska. Prezidentské volby se na Slovensku uskuteční 16. března.