Egypt chtěl Rusku tajně dodat desetitisíce raket, vyplývá z uniklého amerického dokumentu

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, který je jedním z nejbližších spojenců Spojených států a významným příjemcem americké vojenské a ekonomické pomoci, nedávno nařídil vyrobit čtyřicet tisíc raket, které měly být tajně exportovány do Ruska, a to navzdory válce na Ukrajině. S odvoláním na uniklý americký zpravodajský dokument o tom píše list The Washington Post (WP). Britské ministerstvo obrany později uvedlo, že americké zpravodajské dokumenty, které unikly na internet, se vyznačují vysokým stupněm nepřesnosti.

Část přísně tajného dokumentu ze 17. února shrnuje údajné rozhovory mezi Sísím a vrchními egyptskými vojenskými představiteli. Zmiňuje také plány na dodávky dělostřelecké munice a střelného prachu Rusku. Sísí podle dokumentu dal úředníkům pokyn, aby výrobu a dodávku raket do Ruska utajili, „aby se vyhnuli problémům se Západem“.

Deník The Washington Post získal dokument ze složky snímků utajovaných dokumentů, které byly v únoru a březnu zveřejněny na diskuzní platformě Discord.

Nejmenovaný americký vládní úředník WP řekl, že podle informací Washingtonu Egypt plán dosud neuskutečnil. „Nejsme si vědomi, že by se tento plán realizoval,“ podotkl.

V odpovědi na otázky týkající se dokumentu a autentičnost popsaných rozhovorů mluvčí egyptské diplomacie sdělil, že „egyptský postoj je od počátku založen na neangažovanosti v této krizi a na závazku udržovat stejný odstup k oběma stranám“. „Nadále vyzýváme obě strany, aby ukončily nepřátelské akce a dosáhly politického řešení prostřednictvím jednání,“ dodal k ruské agresi na Ukrajině.

Ruská invaze výrazně ochromila přístup Egypta k ukrajinské pšenici, na kterou severoafrická země spoléhala v osmdesáti procentech svého dovozu, píše list The Times of Israel. Káhira se následně obrátila na Moskvu s žádostí o pomoc, což možná naznačuje posílení vztahů mezi oběma zeměmi v době, kdy Rusko čelí stále větší izolaci ze strany Západu.

Přesnost dokumentů

Pentagon v pondělí uvedl, že únik vysoce citlivých amerických dokumentů, z nichž se mnohé týkají konfliktu na Ukrajině, představuje „velmi vážné“ riziko pro národní bezpečnost USA. Americké ministerstvo spravedlnosti okolnosti úniku vyšetřuje.

„Široce medializovaný únik údajně tajných amerických informací ukázal závažný stupeň nepřesnosti,“ uvedl v úterý v prohlášení mluvčí britského ministerstva obrany. „Čtenáři by měli být obezřetní, než vezmou za bernou minci tvrzení, která mají potenciál šířit dezinformace,“ stojí dále v upozornění.

Agentura Reuters píše, že se seznámila s více než padesáti dokumenty s označením „tajné“ a „přísně tajné“, které se objevily na sociálních sítích v březnu a které údajně odhalují podrobnosti o zranitelných místech ukrajinské armády a informace o spojencích, včetně Izraele, Jižní Koreje a Turecka.

Už dříve Reuters napsala, že některé dokumenty mohou být součástí ruské dezinformační operace, jiné amerického plánu, jehož cílem je uvést Moskvu v omyl ohledně válečných plánů Kyjeva. Přinejmenším jeden z dokumentů byl například pozměněn tak, aby naznačoval, že Ukrajina utrpěla větší ztráty než Rusko, zatímco údajný originál hovoří o opaku, napsala agentura AFP.

Horizont ČT24: Pentagon přiznal únik tajných informací, týkají se i války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Problematický je samotný únik informací, míní Macko

„Je to mimořádně nepříjemná situace a vše nasvědčuje tomu, že velká část těch informací je pravdivá. Ale máme i jasné důkazy, že část těch informací byla důsledně zmanipulovaná, zřejmě druhou stranou,“ řekl v Horizontu ČT24 generálporučík ve výslužbě Ozbrojených sil Slovenské republiky Pavel Macko. Dodal, že žijeme v informační době, ve které paralelně s rusko-ukrajinským konfliktem probíhá i informační a psychologická válka.

Je podle něj vidět, že počáteční únik informací využila další strana, nejspíš Rusko, aby zasela nejistotu mezi spojence USA. „Některé ty informace mohou být i přehnané,“ poznamenal Macko. Podle něj je problematické už to, že informace unikly, protože to vrhá špatný stín na systém jejich zabezpečení.

„Mohl to být někdo zevnitř systému. Buď krtek nebo pomýlený whistleblower, který tímto pomáhá druhé straně, ale zároveň se snaží změnit rozhodnutí vlastní administrativy. Toto ukáže až vyšetřování,“ řekl Macko.

„Největší problém je samotný únik informací, jejich obsah není nic převratného. Velká část těch informací se dala odhadnout. To, že Ukrajincům dochází konvenční munice, že jim dochází munice do starých protiletadlových systémů, se dalo očekávat,“ uvedl generál ve výslužbě. Jediná citlivá informace podle něj byl harmonogram dodávek nových zbraňových systémů.

Ve vztahu k americkým spojencům je však podle Macka potřeba odlišovat mezi špionáží a analytickou činností, kterou provádí tajné služby. „Nemyslím si, že by to zásadně poškodilo vzájemné vztahy z dlouhodobého hlediska. Samozřejmě to vyvolá nedůvěru,“ řekl Macko a dodal, že pokud jsou takové informace již posbírané, tak by se neměly dostat na veřejnost.