Duda slaví po těsných odhadech. Polská volební komise zveřejní až konečné výsledky

Podle průzkumu firmy Ipsos u volebních místností se polským prezidentem zřejmě stane konzervativec Andrzej Duda. Přisuzuje mu 50,4 procenta hlasů. Liberál Rafal Trzaskowski podle něj získal 49,6 procenta. Ipsos varuje, že výsledek je příliš těsný, než aby již bylo možné určit vítěze. Účast dosáhla 68,9 procent, což je nejvíc od pádu komunistického režimu. Průběžné výsledky nebudou zveřejňovány.

„Státní volební komise oznámila, že nebude poskytovat průběžné výsledky, a že příští tiskovou konferenci uspořádá až ve chvíli, kdy budou známé konečné výsledky,“ upozornil zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé.

Hlasy se podle něj budou sčítat dlouho, možná až do pondělního odpoledne.

Trzaskowského štáb podle Mathého upozornil, že bude třeba sledovat sčítání hlasů, aby nikdo nepodváděl. Stěžoval si, že desetititíce Poláků byly prý připraveny o možnost hlasovat v zahraničí. Se stížnostmi se hodlá obrátit na soud. „Nic tady v Polsku ještě nekončí,“ předeslal zpravodaj.

Polské prezidentské volby v mimořádném vysílání ČT24 (zdroj: ČT24)

Duda ve vítězném tónu po oznámení údajů z průzkumu prohlásil: „Báječné! Děkuji mnohokrát! Ať žije Polsko! Moji drazí, viděli jste tuto úžasnou účast, téměř 70 procent. Vyhrát volby s takovou účastí je neuvěřitelná zpráva. Jsem velmi dojatý. Děkuji z celého srdce všem svým krajanům.“ 

Na druhé straně Trzaskowski neztrácí do oznámení konečných výsledků naději. „To je jen začátek. Jsem přesvědčený, že zvítězíme a že se to jen tak snadno nezmění. Jakmile jsme se probudili, nic nás neuspí. Pokud jsme se probudili, vytvořili jsme pouto a řekli jsme, jaké Polsko chceme, že chceme rovnováhu a brát v úvahu tu moc, kterou máme v rukou. Na jedné straně byl celý státní aparát, propaganda. Měli naprosto všechno, spoustu peněz, manipulace. A my jsme měli občanskou společnost,“ hřímal.

Rafal Trzaskowski po volbách
Zdroj: Reuters

Zpravodaj Mathé upozornil, že v průzkumu nejsou zahrnuti voliči ze zahraničí, kteří jsou spíš nakloněni Trzaskowskému. 

Státní televize TVP informovala také o průzkumu pro Wiadomośći, v němž Duda získal 51,9, data pro něj se však sbírala ještě před volbami.

Zásadní volby pro vládu

Duda je spojencem vládní strany Právo a spravedlnost. Kandidoval s hodnotově konzervativním a ekonomicky sociálním programem. V kampani se například ostře opíral do snah homosexuálů o snížení diskriminace nebo vyzdvihoval štědré sociální programy vlády.

Vít Dostál z Asosiace pro mezinárodní otázky říká, že hlavní motivací Dudových voličů bylo reálné zlepšení jejich materiální situace v důsledku opatření přijatých vládou PiS.

Pro vládní tábor byly volby důležité. Má sice v dolní komoře parlamentu s největšími pravomocemi těsnou většinu, ale ta by nestačila k přehlasování případných prezidentových vet návrhů zákonů.

Trzaskowski kandidoval s podporou liberální opoziční Občanské platformy. Vymezoval se především proti vládním krokům reformujícím soudnictví. Podle kritiků včetně Evropské komise omezují nezávislost justice, která je podmínkou demokracie a právního státu. 

Zdůrazňoval také, že Duda je jen loutkou předsedy PiS Jaroslawa Kaczyńského. „Duda je tak trochu nastrčenou postavou,“ myslí si bývalý diplomat a publicista Petr Janyška. Od doby, kdy se Kaczyński dostal k moci, rozděluje Polsko „velmi výrazně, velmi hluboce, velmi agresivně,“ dodává.

Varšavský primátor zahájil kampaň na poslední chvíli, když nahradil stranickou kolegyni Malgorzatu Kidawovou-Blońskou. Její podpora v průzkumech dosahovala jen jednociferných výsledků.

Stranická média

Duda v prvním kole vyhrál se ziskem 43,5 procenta hlasů, což představovalo 8,45 milionu voličů. Trzaskowski získal 30,46 procenta hlasů (5,9 milionu voličů).

Oběma kolům předcházela velmi vyhrocená kampaň. Janyška připomněl roli státní televize, kterou podle něj v Polsku už není možné považovat za veřejnoprávní, ale vysílá zcela provládně. „Byla velmi úderná, velmi agresivní, používala podpásové metody proti Trzaskowskému,“ vysvětlil.

„Je to propaganda ve prospěch jednoho kandidáta,“ doplnil ho šéfredaktor Aktuálně.cz Josef Pazderka, který působil jako zpravodaj v Polsku. Připomněl však, že mediální krajina v zemi je pestrá a některé soukromé televize tuto jednostrannost vyvažují.