Druhé plošné testování pomůže dostat šíření covidu pod kontrolu, věří Matovič

Události, komentáře: Igor Matovič o koronaviru (zdroj: ČT24)

Na Slovensku začalo druhé kolo plošného testování. Igor Matovič si od něj slibuje zmírnění šíření nákazy koronavirem. Podle něj pomůže tento krok dostat situaci pod kontrolu. Slovenský předseda vlády byl hostem Událostí, komentářů.

Na Slovensku platí zákaz vycházení, bez negativního testu se lidé nedostanou ani do práce. Druhé kolo plošného testování se na rozdíl od prvního případu nevyhlo kritice. A je také jedním z důvodů sporů, které má vládní koalice. Premiér Matovič je ale jeho velkým zastáncem a je přesvědčený, že rozhodnutí znovu plošně otestovat Slováky bylo správné.

„Už v listopadu, kdy jsme procházeli prvním kolem, nám poklesl počet pozitivních lidí. (…) Pokles pozitivity v průběhu jednoho týdne byl 58 procent,“ říká premiér na obhajobu kroku.

Zároveň ale přiznává, že pro mnohé lidi je to zásah do osobních práv a svobod. „V tomto případě je ale právo druhých lidí na ochranu zdraví určitě nadřazené,“ tvrdí Matovič. Podle jeho slov dokonce mělo Slovensko plošně testovat i v prosinci – situace by se tak zbytečně nezhoršila.

„Ministr hospodářství byl pověřený nákupem testů. Nezvládl to a nenakoupil ty testy a tak nám to vybuchlo. Máme zbytečný nárůst úmrtí a obrovské ekonomické škody a teď se to snažíme takovýmto způsobem hasit,“ popisuje. 

Matovičova kritika míří na ministra hospodářství Richarda Sulíka, který je předsedou koaliční strany Sloboda a Solidarita. Vládní koalice neprochází lehkým obdobím. Řadě Slováků vadí, že místo strategie boje proti covidu musí vláda řešit vnitropolitické spory. 

V únoru spustí Slováci „automat“, bude přísnější než PES

Slovenská vláda 8. února spustí vlastní protiepidemický systém, po vzoru Česka. Bude ale  podle Matoviče přísnější než český PES. Jmenovat se bude Covid automat. Slovenský premiér věří, že po plošném testování bude správným nástroje pro hlídání epidemiologické situace v jednotlivých okresech.  

Vedle toho, stejně jako v dalších zemích Evropské unie, se na Slovensku v první fázi očkuje proti koronaviru. Podle předsedy vlády už má země v distribuci a aplikaci vakcín pořádek a je vybavená k očkování do konce roku. 

Kromě toho si Matovič v koalici vymínil, že nemocnice, které se nebudou řídit pořadníky, dostanou pokuty. „Pokud by někdo upředňostňoval známé nebo bral úplatky a nedostal za to žádný trest, tak by tu za chvíli byl obrovský bordel a bylo by to nespravedlivé vůči ostatním lidem. Myslím si, že je to jednodušše fér a věřím, že budeme spravedlivě očkovat,“ uzavřel Matovič.