Drsná izraelská Fauda se stala realitou. Seriálový Doron pomáhá „bratrům“ v boji s Hamásem

Izraelský herec Lior Raz, hvězda seriálu Fauda, se vydal do jihoizraelského města Sderot, které napadli teroristé z Hamásu. Informoval o tom The Jewish Chronicle a další média. Bývalý člen speciálních sil pomáhá dobrovolníkům, kteří se spolu s vojáky snaží obnovit pořádek na hranicích s Gazou. Seriálový velitel elitní izraelské jednotky známý jako Doron dostal za úkol osvobodit dvě rodiny ze zajetí.

Veterán elitní izraelské jednotky Raz uvedl na sociální síti X, že se nachází na místě bojů spolu s prezidentem Izraelského demokratického institutu Yohananem Plesnerem a spolutvůrcem Faudy Avim Isacharoffem. Na videu je vidět, že se muži ukrývají před raketami Hamásu.

„Zamířil jsem na jih, abych se připojil ke stovkám statečných dobrovolníků, ,bratrů ve zbrani‘, kteří neúnavně pracovali na pomoci obyvatelstvu na jihu Izraele. Byli jsme posláni do bombardovaného města Sderot, abychom dostali ven dvě rodiny,“ informoval herec na videu zveřejněném v pondělí. Není ale jasné, kdy bylo pořízeno.

Razovu roli v záchranné operaci izraelští představitelé nepotvrdili, píše Daily Mail. Předpokládá se, že po sobotních šokujících útocích bylo Hamásem zajato jako rukojmí až 150 lidí.

Raz dříve na Instagramu vyzval svět, aby si tento den zapamatoval i později během války. „Pamatujte, kdo začal masakr. Hamás je organizace, která chce zničit Židy a nechce za žádných podmínek mluvit o míru,“ zdůraznil herec v reakci na překvapivý útok teroristů, jenž si o víkendu vyžádal přes tisíc životů. „Naše země byla napadena krutým nepřítelem, který chladnokrevně vraždí děti, ženy a muže v jejich postelích,“ konstatoval filmař.

Izrael od víkendu v odvetě intenzivně ostřeluje Gazu, povolal do zbraně na 300 tisíc rezervistů a plánuje pozemní operaci. „Až dojde ke zvratu ve válce, a my slibujeme, že k němu dojde, a Gaza až vstřebá ztráty, pamatujte, že do této války jdeme s těžkým srdcem, bez touhy zabíjet nevinné a bez možnosti volby těch, kteří jdou proti nám,“ prohlásil herec.

Raz narukoval do elitní jednotky speciálních sil Sayeret Duvdevan poté, co jeho dospívající přítelkyni zabil v roce 1990 v Jeruzalémě arabský terorista. Útočník byl nakonec propuštěn výměnou za zajatého izraelského vojáka Gilada Šalita.

Minulost vyplouvá na povrch

Při natáčení čtvrté série Faudy herec přiznal, že jsou pro něj věci kolem armády emocionálně obtížné, protože to „otevírá mnoho ran“. „Například minulou sezonu jsem mluvil s postavou v jejím hrobě. Začal jsem plakat a nemohl jsem asi půl hodiny přestat. Tým prostě odešel; nemohl jsem přestat,“ vzpomíná Raz.

Snímek z natáčení seriálu Fauda
Zdroj: Reuters/Amir Cohen

Fauda znamená v překladu „chaos“. Raz v seriálu hraje velitele tajné izraelské jednotky. Fauda se snaží poukázat na lidský rozměr izraelsko-palestinského konfliktu. Seriál je založen na skutečných zkušenostech Issacharoffa v izraelské armádě.

První série odstartovala v roce 2015, nyní se natáčí sezona pátá. Fauda se stala hitem poté, co se objevila na Netflixu. První tři série již odvysílala také Česká televize.