„Dronová škola pro princezny“. Ukrajinská armáda cvičí nové pilotky

Horizont ČT24: Ukrajina školí na pilotování dronů i ženy (zdroj: ČT24)

Válku na Ukrajině charakterizuje bezprecedentní nasazení dronů. Malé dálkově řízené stroje jejich operátoři dříve využívali k závodům. Mají kamery, které přenášejí pilotům obraz. Na frontách sledují pohyby nepřítele, slouží k navádění dělostřelectva a mohou i ničit cíle. Aby jich mohla Ukrajina nasadit ještě víc, školí na pilotování i ženy.

Válce Ruska proti Ukrajině se někdy přezdívá první dronová. Olga Pysarenková s Natálií Ovsjannikovovou už brzy získají kvalifikaci pilotek z „dronové školy pro princezny“, jak kurzům na okraji Kyjeva přezdívají jejich vedoucí.

Kurz je výhradně pro ženy a dívky a je o něj velký zájem. Zejména když se na bojištích nedaří. „Znám hodně případů, kdy dívky civilistky prošly naší školou a téměř okamžitě, do měsíce, nastoupily k bojové jednotce. Už tam pracují jako pilotky bojových dronů,“ popsal instruktor řízení dronu Dynamo.

Dvaatřicetiletá Olga má civilní zaměstnání, je programátorkou. „Chci mít nějakou základní dovednost pro případ, že by mobilizovali ženy,“ říká. „Jistěže máme obavy, ale současně chápeme, že každý z nás musí udělat vše pro to, abychom zvítězili,“ dodává.

Natálie se nechala odvést už před rokem a půl, ale většinu času zatím strávila v kanceláři. „Nevydržím sedět, chci být v pohybu. Chci vidět výsledky své práce,“ odůvodňuje.

Účinnost malých dronů se ukázala už brzy po začátku velké ruské invaze. Ukrajinská armáda také zřizuje vlastní dílny, kde je vyrábí a opravuje.