Drogový král Guzmán vinen. „Prcek“ zřejmě stráví zbytek života v americkém vězení

Horizont ČT24: Guzmán je vinen, čeká se doživotí (zdroj: ČT24)

Šéf mexického drogového kartelu Joaquín Guzmán byl ve Spojených státech uznán vinným, a to ve všech bodech obžaloby. Muži, kterému je kvůli malému vzrůstu přezdíváno El Chapo (Prcek), hrozí doživotní vězení. Guzmán proslul nevšedními útěky z vězení v Mexiku. „Prcka“ pomohli usvědčit i jeho bývalí spolupracovníci.

Guzmán při čtení verdiktu seděl a neprojevil žádné pocity. Když porota opustila soudní síň, on a jeho žena si položili ruce na srdce a ukázali si navzájem zdvižený palec.

U nejzávažnějšího bodu obžaloby, tedy členství ve zločinecké organizaci, předepisuje americký trestní zákon doživotní vězení. Odsouzenec navíc nemůže žádat o předčasné propuštění. Další body obžaloby se týkaly výroby a přeshraničního šíření kokainu, heroinu, metamfetaminu a marihuany a také používání střelných zbraní a praní špinavých peněz.

Guzmánovi byla prokázána vina ve všech deseti bodech obžaloby. Verdikt poroty padl po tříměsíčním procesu, během něhož obžalovaný nevypovídal. Výši trestu soud oznámí později, Guzmán ale patrně poputuje do vězení s nejvyšší ostrahou.

Porota došla k závěru, že Guzmán vedl Sinalojský kartel. Jeden z nejnebezpečnějších a největších drogových kartelů na světě. Guzmán je podle poroty zodpovědný za násilí – včetně zabíjení a pašování ohromného množství drog do Spojených států za posledních několik dekád.
Richard Donoghue
americký prokurátor

Majetek v hodnotě miliardy dolarů

Jednašedesátiletý drogový boss stanul před soudem loni v listopadu. Podle prokuratury je šéf kartelu Sinaloa zodpovědný za existenci rozsáhlé kriminální sítě, která mezi roky 1989 a 2014 přepravila a distribuovala na 200 tun drog z Kolumbie do USA a Kanady v hodnotě asi 14 miliard dolarů (zhruba 350 miliard korun).

Těmito penězi mexický narkobaron korumpoval úředníky a nakupoval za ně zbraně. Obžalován je mimo jiné z trestných činů vraždy, únosu, pašování drog či praní špinavých peněz. Časopis Forbes odhadoval Guzmánovo jmění v roce 2016 zhruba na miliardu dolarů.

Usvědčit ho pomohlo čtrnáct předvolaných svědků, většinou bývalých kompliců nebo konkurentů.

 Před soudem zaznívala svědectví o brutálních vraždách a mučení nepohodlných osob a soupeřů v drogovém byznysu. Prokurátorka Andrea Goldbargová předložila soudu telefonní odposlechy a zachycené textové zprávy, které údajně dokazují, že Guzmán nařizoval nebo osobně prováděl vraždy a řídil zločinecký kartel považovaný za nejmocnější v Mexiku.

„Máte-li pochybnosti o jeho vině, položte si otázku, proč měl bodyguardy, proč se skrýval v horách, proč vybudoval půldruhakilometrový tunel, aby se dostal z vězení, proč špehoval vlastní manželku a dvě milenky,“ řekla porotcům Goldbargová. „Otázky by mohly pokračovat. Odpověď dává sám zdravý rozum,“ dodala.

Slavné Guzmánovy útěky

Už v lednu 2001 se „Prckovi“ podařilo prchnout z věznice s maximální ostrahou v dodávce vozící prádlo z prádelny. Tehdy se spravedlnosti vyhýbal 13 let, než byl v únoru 2014 dopaden. V červenci 2015 pak projel na motorce připevněné ke kolejnici 1,5 kilometru dlouhým tunelem, který vedl ze sprchy v jeho cele do rozestavěného domu v polích. Do tajné skrýše jej pak přepravilo soukromé letadlo.

Znovu byl zatčen v roce 2016 ve městě Los Mochis. Příslušníci mexického vojenského námořnictva ho původně chtěli zadržet již při ranní razii, ale Guzmánovi se podařilo opět zmizet – tentokrát stokou. Později byl dopaden, když se snažil z města ujet automobilem. Během přestřelky zahynulo šest lidí. Při zásahu v Guzmánově domě byl nalezen velký zbrojní arzenál, včetně raketometu a dvou obrněných vozidel.

Záběry z míst, po kterých drogový boss prchal z cely (zdroj: ČT24)

Generální prokurátorka uvedla, že se úřadům podařilo mafiána vystopovat mimo jiné proto, že hodlal natáčet autobiografický snímek. Volal proto producentům a herečkám, což se mu stalo osudným. V té době s ním dělal rozhovor pro časopis Rolling Stone herec Sean Penn.