V USA se chystají soudit drogového krále Guzmána. Obávaný „Prcek“ unikal z vězení kanalizací i v prádle

V New Yorku má začít soud s Joaquínem Guzmánem přezdívaným El Chapo. Svého času byl vůbec nejmocnějším drogovým magnátem. Za řízení zločineckého kartelu Sinaloa mu hrozí doživotí. Muž přezdívaný „Prcek“, který patřil před zatčením mezi nejbohatší lidi světa, hájí své činy tím, že v chudé oblasti Mexika se jinak než drogami nedalo uživit. Svět fascinovaně sledoval jeho útěky z mexického vězení. Úřady ho následně pro jistotu vydaly do Spojených států. Začátek soudu se ale zpozdil kvůli problémům s obsazením poroty.

Soud provázejí mimořádná bezpečnostní opatření – v anonymitě například zůstanou všichni porotci a do budovy je bude doprovázet ozbrojená stráž. Řízení začne úvodními projevy a očekává se, že proces potrvá asi čtyři měsíce. Během soudu by měli vypovídat Guzmánovi bývalí spolupracovníci.

Soud má ale zpoždění, protože jedna z porotkyň svou účast v procesu odvolala z obavy o svou bezpečnost. Soud musí hledat jiného porotce, protože ze šesti náhradníků vybírat z blíže neobjasněných důvodů nechtěl. Kdy bude přelíčení zahájeno, není zatím jasné.

Majetek v hodnotě miliardy dolarů

USA měly na „Prcka“ políčeno už dlouho. Guzmánův kartel Sinaloa totiž kontroluje velkou část obchodů s kokainem, marihuanou a metamfetaminem ve Spojených státech. Podle prokuratury je El Chapo zodpovědný za existenci rozsáhlé kriminální sítě, která mezi roky 1989 a 2014 přepravila a distribuovala na 200 tun drog z Kolumbie do USA a Kanady v hodnotě asi 14 miliard dolarů (zhruba 350 miliard korun).

Těmito penězi mexický narkobaron korumpoval úředníky a nakupoval za ně zbraně. Obžalován je mimo jiné z trestných činů vraždy, únosu, pašování drog či praní špinavých peněz. Ve vězení by mohl strávit zbytek života. Časopis Forbes odhadoval Guzmánovo jmění v roce 2016 zhruba na miliardu dolarů.

Kresba zachycující Guzmána u soudu koncem října, kdy soudce odmítl odklad začátku procesu
Zdroj: ČT24

Mládí s marihuanou a pod dohledem narkobarona

Guzmán se narodil v roce 1957 ve městě Badiraguato na severozápadě Mexika do rodiny farmářů. S drogovým obchodem přišel do kontaktu brzy – Badiraguato je totiž branou do mexického zlatého trojúhelníku. Místo, kde se setkávají státy Sinaloa, Chihuahua a Durango, je jednou z největších pěstíren marihuany a máku v zemi. I Guzmán s otcem sel a sklízel marihuanu, stejně jako řada místních. 

Do područí vzal brzy „Prcka“, který je tak přezdívám kvůli malé výšce 167 centimetrů, boss kartelu Guadalajara Miguel Angel Felix Gallardo, známý jako Kmotr. Ten Guzmána pověřil kontakty s kolumbijskými obchodníky.

„Prckovi“ se začalo rychle dařit, a tak se rozhodl založit v osmdesátých letech vlastní kartel s názvem Sinaloa. Podle odhadů dopravil tento kartel přes hranice USA asi čtvrtinu všech drog. Po neúspěšném atentátu na svou osobu ze strany konkurenčního gangu byl v roce 1993 poprvé zatčen mezickými úřady a odsouzen na dvacet let za mřížemi.

Podle mexického generálního prokurátora, jehož popis ocitoval list New Yorker, je Guzmán „egocentrický, narcistický, chytrý, vytrvalý, houževnatý, pečlivý, náročný a tajnůstkářský“ člověk. V Mexiku je „Prcek“ obávaný muž zejména kvůli drogové válce mezi kartely, která za sebou zanechala tisíce mrtvých, upozorňuje BBC.

Mexiko se nejprve vydání „Prcka“ do USA bránilo. V roce 2016 tehdejší mexický ministr spravedlnosti uvedl, že Guzmán si nejprve musí odpykat svůj trest v Mexiku. Následným vydáním kriminálníka mexická vláda de facto přiznala, že Guzmán je nad její síly. „Prckovi“ se totiž podařilo hned dvakrát uprchnout z mexického vězení.

Slavné Guzmánovy útěky

Už v lednu 2001 se mu podařilo prchnout z věznice s maximální ostrahou v dodávce vozící prádlo z prádelny. Tehdy se spravedlnosti vyhýbal 13 let, než byl v únoru 2014 dopaden. V červenci 2015 pak projel na motorce připevněné ke kolejnici 1,5 kilometru dlouhým tunelem, který vedl ze sprchy v jeho cele do rozestavěného domu v polích. Do tajné skrýše jej pak přepravilo soukromé letadlo.

Záběry z míst, po kterých drogový boss prchal z cely (zdroj: Reuters)

Znovu byl zatčen v roce 2016 ve městě Los Mochis. Příslušníci mexického vojenského námořnictva ho původně chtěli zadržet již při ranní razii, ale Guzmánovi se podařilo opět zmizet – tentokrát stokou. Později byl dopaden, když se snažil z města ujet automobilem. Během přestřelky zahynulo šest lidí. Při zásahu v Guzmánově domě byl nalezen velký zbrojní arzenál, včetně raketometu a dvou obrněných vozidel.

Generální prokurátorka uvedla, že se úřadům podařilo mafiána vystopovat mimo jiné proto, že hodlal natáčet autobiografický snímek. Volal proto producentům a herečkám, což se mu stalo osudným. V té době s ním dělal rozhovor pro časopis Rolling Stone herec Sean Penn.

Prodával drogy, aby měl na jídlo

Guzmán v rozhovoru vylíčil svůj příběh včetně dětství v chudé rodině. V místě, kde se narodil, nebyly žádné pracovní příležitosti, a tak v patnácti letech začal pěstovat a prodávat marihuanu, aby si vydělal na jídlo. Zhruba o dvacet let později, už jako šéf zločinecké organizace Sinaloa, nechal El Chapo prokopat první podzemní tunel pod mexicko-americkou hranicí z Tijuany do San Diega, jímž do Spojených států distribuoval své zboží.

Kdyby nebyla poptávka, nebyly by tržby. Je pravda, že konzumace den po dni roste. A tak prodáváme a prodáváme.
Joaquín El Chapo Guzmán
narkobaron

O drogách soudí, že jsou ničivé. „Bohužel, tam kde jsem vyrůstal, stále není jiný způsob, jak přežít. V naší ekonomice si jinak živobytí obstarat nelze,“ tvrdil před dvěma lety. Odmítá ale zodpovědnost za míru závislosti na drogách ve světě. „Dnem, kdy přestanu existovat, se nijak nesníží.“ „Prcek“ rovněž prohlásil, že drogy v mládí vyzkoušel, ale posledních 20 let je prý nepožil a nikdy se na nich nestal závislým. Alkohol údajně pije výjimečně.

Od loňského vydání do Spojených států drží americké úřady Guzmána v izolaci. „Joaquín nesmí komunikovat s nikým. Jen ho jednou za měsíc navštěvují jeho malé děti,“ říká narkobaronův právník Eduardo Balareza. Podle něj se zdravotní stav vězněného kvůli dlouhodobé izolaci stále zhoršuje. Před rokem „Prcek“ soudu řekl, že se cítí nevinný.

V jeho rodném městě považuje řada lidí Guzmána za mexického Robina Hooda. „Podporoval tady hodně lidí. Jeho dopadení bude mít velké následky. Ti lidé budou bohužel bez pomoci,“ prohlásil před dvěma lety jeden z tamních obyvatel.

Vydáno pod