Mexiko letos zažilo nejvíc násilí za posledních 20 let. Přestřelky, únosy, vraždy svědků, politiků i dětí

Horizont ČT24: Nejnásilnější rok v Mexiku (zdroj: ČT24)

Každých 15 minut zemře v Mexiku člověk rukou zločinců. Humanitární organizace se shodují, že letošní rok bude nejhorší za posledních dvacet let. Jen od ledna do října zabili kriminálníci téměř 24 tisíc lidí. Podle odborníků za to může nepropracované tažení proti drogovým kartelům.

Záběry z míst, na kterých se odehrály zběsilé přestřelky, jsou v Mexiku na dením pořádku. A už tak vysoká čísla násilných činů letos dosahují rekordní úrovně. Neumírají jen členové drogových gangů, ale stále častěji také běžní Mexičané.

„Jen za prvních deset měsíců roku zemřelo při násilných činech 24 tisíc lidí,“ říká bezpečnostní analytik Francisco Rivas. Do statistik se nezapočítávají pohřešované osoby, přesto už teď uvádějí o dva tisíce obětí víc než před pěti lety, kdy běžela naplno protidrogová operace spuštěná prezidentem Felipem Calderónem.

Místo krvavé přestřelky
Zdroj: ČT24

Umírají i běžní Mexičané

Zdaleka přitom nejde jen o vyřizování účtů mezi jednotlivými organizacemi. Množí se případy únosů, vražd nepohodlných svědků a krádeže aut s pistolí v ruce. „Zločiny vídáme pravidelně, za bílého dne. Přepadení a obchod s drogami jsou běžné,“ stěžuje si jeden z obyvatel hlavního města.

Jen minulý týden na ulici zavraždili jednoho z nejvyšších zástupců firmy Televisa, našli tělo zabité třináctileté dívky a ozbrojení útočníci zastřelili předsedu výboru pro lidská práva i s jeho synem, když se chystali nastoupit do auta.

„Lidé se ptají, jak mohou spolupracovat, kam mají utéct a co mají dělat, aby ochránili děti. Jestli o věcech, které v jejich obcích zanechávají krvavou stopu, mají vědět, nebo raději ne,“ dodává bezpčnostní analytik Antonio Ojeda.

Mexická armáda
Zdroj: ČT24

Špatně koncipovaný boj proti kartelům

Odborníci z nevládních organizací nárůst násilností a nebezpečí přičítají špatně zvolené strategii v boji proti kartelům. Vláda cílí na narkobarony a jejich nejbližší spolupracovníky. Aby se vyhnula místním, často zkorumpovaným policistům a úředníkům, nasadila do akce elitní federální jednotky včetně vojáků a námořnictva.

Místa bossů pracujících na mezinárodní úrovni ovšem převzaly menší místní skupiny, které sahají k násilí ještě častěji. „Policie je v tomto ohledu nespolehlivá. Boj s organizovaným zločinem je fiasko,“ tvrdí opoziční senátorka Angélica de la Peñová.

Mexická vláda se brání, že největší ryby už pochytala a teď se zaměří na menší. Podle ní se spolupráce s místními úřady zlepšila. Jenže jejich zástupci zůstávají pořád stejně úplatní. Kdo může, na státní instituce raději nespoléhá. Poptávka po soukromé ochrance mezi podnikateli a střední třídou strmě roste.