Prcka Guzmána před vězením nezachránil ani úprk kanalizací

Mexický narkobaron Joaquín Guzmán řečený El Chapo čili Prcek se vrátil do věznice s nejvyšší ostrahou, z níž v červenci loňského roku uprchl. Jeho skrýš nakonec prozradila touha po slávě – telefonicky se spojil s několika producenty a herci, neb o sobě chtěl natočit film. Očekává se, že o Guzmánovo vydání požádají Spojené státy. V zemi totiž čelí obžalobě hned u několika soudů.

Vláda Spojených států prahla po dopadení drogového bosse stejně, ne-li více než ta mexická. Guzmánův kartel Sinaloa totiž kontroluje velkou část obchodů s kokainem, marihuanou a metamfetaminem v USA. Americké ministerstvo spravedlnosti na jeho vydání tlačí už léta. Guzmán kromě obchodu s drogami v USA čelí i obvinění z praní špinavých peněz a vraždy.

Osud drogového krále je tak jednou z nejcitlivějších položek v americko-mexických vztazích, které jsou dlouhodobě nestabilní. Mexický ministr spravedlnosti před časem uvedl, že Prcek může být vydán do Ameriky až poté, co si odpyká svůj trest v Mexiku, tedy zhruba za 300 až 400 let. Vydání kriminálníka přesto možné je, i když by tím mexická vláda přiznala, že Guzmán je nad její síly. O tom však dva útěky z vězení beztak svědčí.

Události: Mistr útěků znovu lapen (zdroj: ČT24)

Prádelní vůz, tunel a stoka

Budova, do které vedl tunel z vězení Altiplano
Zdroj: Edgard Garrido/Reuters

Narkobaron loni 11. července na motorce připevněné ke kolejnici projel 1,5 kilometru dlouhým tunelem, který vedl ze sprchy v jeho cele do rozestavěného domu v polích. Do tajné skrýše jej pak přepravilo soukromé letadlo. Nebyl to první útěk, už v lednu 2001 se mu podařilo prchnout z věznice s maximální ostrahou v dodávce vozící prádlo z prádelny. Tehdy se spravedlnosti vyhýbal 13 let, než byl v únoru 2014 dopaden.

Znovu byl zatčen v pátek ve městě Los Mochis. Příslušníci mexického vojenského námořnictva ho původně chtěli zadržet již při ranní razii, ale Guzmánovi se podařilo opět zmizet - tentokrát stokou. Později byl dopaden, když se snažil z města ujet automobilem. Během přestřelky zahynulo 6 lidí. Při zásahu v Guzmánově domě byl nalezen velký zbrojní arzenál, včetně raketometu a dvou obrněných vozidel.

Generální prokurátorka uvedla, že se úřadům podařilo mafiána vystopovat mimo jiné proto, že hodlal natáčet autobiografický snímek. Volal proto producentům a herečkám, což se mu stalo osudným.

Odborníci na narkomafii ale varují, že El Chapa brzy nahradí další z řady mafiánů. Na útěku je stále jeho komplic - další z vedoucích postav kartelu Sinaloa. V Mexiku podle odhadů stále operuje nejméně sedm drogových kartelů. Asi 500 měst je v zemi přímo zapojeno do obchodu s drogami a pro narkomafii pracuje asi 1,5 milionu lidí.