Mexiko vydalo narkobarona Guzmána do USA

Mexiko vydalo Guzmána do USA (zdroj: ČT24)

Mexický narkobaron Joaquín Guzmán, který je podle amerických úřadů zodpovědný za velkou část obchodů s narkotiky ve Spojených státech, byl vydán do USA. Oznámilo to ve čtvrtek mexické ministerstvo zahraničí a následně potvrdilo americké ministerstvo spravedlnosti. Guzmánovu deportaci povolily mexické soudy. V USA mu podle prokurátora hrozí až doživotní vězení. Guzmán ale soudu v New Yorku řekl, že se cítí být nevinný.

Letadlo s narkobaronem, který se deportaci bránil pomocí mnoha právních kliček, přistálo v New Yorku. Před federálním soudcem se následně Guzmán prohlásil za nevinného. O propuštění na kauci podle agentury AP nežádal. Jeho obhájce Pablo Badillo řekl, že vydání bylo nelegální a že je mexická vláda učinila z čistě politických důvodů. 

Šéf obávaného drogového kartelu Sinaloa Guzmán, přezdívaný Prcek, čelí v USA před soudy v Texasu a Kalifornii obviněním z vraždy, pašování a distribuce kokainu a marihuany, praní špinavých peněz a nelegálního držení zbraní.

Guzmán byl v Mexiku odsouzen již v 90. letech ke dvaceti rokům vězení za vraždu a obchod s drogami. V lednu 2001 se mu podařilo uprchnout z věznice s maximální ostrahou v dodávce vozící prádlo z prádelny. Na útěku byl 13 let, než byl dopaden v únoru 2014.

V červenci 2015 se ale Guzmánovi podařilo utéci z káznice znovu. Využil k tomu 1,5 kilometru dlouhý tunel, který vedl ze sprchy v jeho cele do rozestavěného domu v polích. Dopaden byl loni v lednu ve svém rodném státě Sinaloa.

Týž měsíc požádaly USA o Guzmánovo vydání. Mexické soudy vydání schválily, následně tak v květnu učinilo i mexické ministerstvo zahraničí. Ještě předtím se Spojené státy musely zaručit, že Guzmán nedostane trest smrti, neboť v Mexiku je zrušen. Guzmánovi advokáti podali proti rozhodnutí o deportaci několik odvolání, ale u nejvyššího soudu neuspěli.

Guzmánův pobyt v mexických věznicích, často kritizovaných kvůli korupci, příliš nesnížil vliv kartelu Sinaloa, který kontroluje velkou část obchodů s kokainem, marihuanou a metamfetaminem v USA.

Předpokládá se, že z amerického vězení bude mít Guzmán ke své zločinecké síti omezenější přístup. To by podle některých názorů mohlo rozpoutat mocenský boj v kartelu a další krveprolévání.