Masivní bezpečnostní opatření kvůli soudu s „Prckem“. Narkobaronovi hrozí v USA doživotí

Události: V USA začíná soud s narkobaronem Guzmánem (zdroj: ČT24)

V New Yorku začíná výběrem poroty proces s jedním z nejmocnějších drogových bossů světa, Mexičanem Joaquínem Guzmánem, přezdívaným El Chapo (Prcek). Guzmán čelí mimo jiné obviněním z vraždy, pašování drog, praní špinavých peněz a nelegálního držení zbraní. Bezpečnostní opatření kolem soudního procesu jsou bezprecedentní. Odhaduje se, že americkou státní pokladnu vyjdou na 50 milionů dolarů.

Budova federálního soudu v New Yorku je kvůli nadcházejícímu procesu desetiletí v režimu zvláštní ostrahy. Porotci budou rozhodovat o trestu pro bývalého šéfa nejmocnějšího mexického drogového kartelu Sinaloa. Prokuratura pro něj požaduje doživotí.

Zvýšená bezpečnostní opatření před soudem v New Yorku
Zdroj: Eduardo Munoz/Reuters

Joaquín Guzmán je obviněn i ze spiknutí a prodeje jihoamerických drog do Spojených států. Jen kokainu tam podle vyšetřovatelů jeho kartel dodal stovky tun. Dále pak marihuanu, heroin a metamfetaminy. Guzmán řídil kartel přes dvacet let. Časopis Forbes tehdy jeho jmění odhadoval na miliardu dolarů.

Američtí strážci pořádku nehodlají ohledně pouhých 167 centimetrů měřícího zločince nic podcenit. Z věznic v Mexiku si totiž „Prcek“ zaplatil útěk už dvakrát. V roce 2001 uprchl z káznice s maximální ostrahou v dodávce vozící prádlo. Když jej po 13 letech na útěku dopadli znovu, v roce 2015 odjel na motorce tunelem, který vedl až pod jeho celu.

Záběry z míst, po kterých drogový boss prchal z cely (zdroj: Reuters)

Od loňského vydání do Spojených států ho americké úřady drží v izolaci. „Joaquín nesmí komunikovat s nikým. Jen ho jednou za měsíc navštěvují jeho malé děti,“ říká narkobaronův právník Eduardo Balareza. Podle něj se zdravotní stav vězněného kvůli dlouhodobé izolaci stále zhoršuje.

Kresba zachycující Guzmána u soudu koncem října, kdy soudce odmítl odklad začátku procesu
Zdroj: ČT24

Brooklynský most dvakrát denně jen pro Guzmána

Kvůli Guzmánovým převozům z věznice k soudu a zpět bude muset policie dvakrát denně zastavit dopravu na ikonickém Brooklynském mostě. Kolonu obrněných aut s mimořádně střeženým zločincem bude ze vzduchu kontrolovat i vrtulník.

Kvůli průjezdu kolony s Guzmánem se bude dvakrát denně uzavírat Brooklynský most
Zdroj: Eduardo Munoz/Reuters

Porotci pod ochranou

Zatím soud vybírá dvanáct porotců a jejich náhradníky. Drží je v anonymitě a pod ozbrojenou ostrahou. Tu dostali i svědci. Šestnáct z nich jsou bývalí členové kartelu, kteří přistoupili na dohodu s prokuraturou. „Musíte si uvědomit, kdo ti lidé jsou a proč se rozhodli svědčit. Budou vypovídat z jediného důvodu, aby snížili trest, který jim samotným hrozí,“ dodává Guzmánův advokát.

Na přelíčení bude smět jen pět prověřených novinářů. Všichni účastníci budou muset projít detektorem kovů, strážci nafasují psy a těžší zbraně.