Donbas zažívá nejkrvavější dny v tomto roce, řekl Porošenko po jednání normandské čtyřky

Poslední dny letošního července na východoukrajinském Donbasu patří k nejkrvavějším v roce. Prohlásil to ukrajinský prezident Petro Porošenko při telefonickém jednání nejvyšších představitelů takzvané normandské čtyřky, tedy Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny, které tvoří skupinu pro řešení východoukrajinské krize. Porošenko přitom znovu vyzval Moskvu, aby zastavila ruskou agresi a dodávky zbraní na východ Ukrajiny, informoval ukrajinský list Ukrajinska pravda.

Představitelé normandské čtyřky se během dvouhodinového telefonického hovoru shodli na dalších krocích v rámci takzvané cestovní mapy, která by měla vést k míru na Ukrajině. O její finální podobě by měli v polovině srpna jednat státní poradci jednotlivých členů čtyřky. Dodržování mírových dohod přitom její představitelé považují za klíčové.

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová během pondělního telefonátu odmítli jakákoli prohlášení, která by podkopávala teritoriální celistvost Ukrajiny, zejména vyhlášení takzvaného Maloruska. Jeho vznik ohlásila část proruských separatistů minulý týden s tím, že k novému státu by mělo patřit 19 ze 24 ukrajinských regionů včetně hlavního města Kyjeva.

Porošenko během telefonického rozhovoru opět obvinil Rusko z blokování jednání o výměně zajatců mezi ukrajinskou vládou a separatisty. Zdůraznil, že Kyjev požaduje propuštění všech zajatých osob, včetně nelegálně zadržovaných na území Ruské federace. Znovu také označil za nutnost vyslat na Donbas mírovou misi OSN.

Boje propukly na východě Ukrajiny v dubnu 2014 a zatím si vyžádaly více než 10 tisíc obětí na životech. Konflikt měly ukončit mírové dohody, dojednané během čtyřstranných jednání v Minsku v únoru 2015, Moskva a Kyjev se ale vzájemně obviňují z jejich sabotování.

Nejvyšší představitelé Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska v pondělí jednali poprvé od zvolení francouzského prezidenta Macrona do funkce.