Mírový proces na Ukrajině jde pomalu, musí zrychlit, zaznělo v Hamburku

Příměří na východní Ukrajině se daří prosazovat jen velmi pomalu. Shodli se na tom prezidenti Ruska a Francie spolu s německou kancléřkou, když se na okraj hamburského summitu G20 sešli ke krátkému jednání o Ukrajině. Kreml je vývojem zklamán. Podle mluvčího německé kancléřky se státníci shodli na důležitosti minských dohod, které by měly klid zbraní v Donbasu zavést.

Angela Merkelová, Vladimir Putin a Emmanuel Macron se sešli ke společné snídani, aby probrali situaci v Donbasu. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova se shodli, že situace na východě Ukrajiny není dobrá, podmínky minských dohod se daří zavádět jen pomalu.

„Panuje shoda, že musí být podniknuty efektivní kroky, které povedou ke skutečnému příměří a stažení vojenské techniky,“ uvedl Peskov. Také podle mluvčího německé kancléřky se Merkelová, Macron a Putin shodli, že je důležité prosadit na východní Ukrajině příměří podle minských dohod. Emmanuel Macron potom poznamenal, že by se během několika týdnů mohla kvůli situaci v Donbasu sejít normandská kontaktní skupina.

Tu tvoří Francie, Německo a Rusko ještě spolu s Ukrajinou, společně se snaží nalézt politické řešení donbaské krize. Čtveřice států vyjednala dvě minské dohody, které by měly vést k příměří, avšak ze sporných oblastí opakovaně přicházejí zprávy o bojích.

Při bojích na východě Ukrajiny zahynulo během více než tři roky trvajícího konfliktu kolem deseti tisíc lidí. Ukrajina začátkem července uvedla, že boje s proruskými separatisty podporovanými Ruskem připravily o život nejméně 2700 ukrajinských vojáků. Celkové škody podle Kyjeva činí kolem 50 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč).

Vladimir Putin se na hamburském summitu setkal již s řadou dalších politiků. Den před jednáním o Ukrajině se sešel s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. První osobní setkání se z plánované půlhodiny protáhlo téměř na dvě a půl hodiny. V sobotu potom Putin jednal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Čekalo se, že budou diskutovat hlavně o situaci v Sýrii.