Do Zimbabwe míří zahraniční investice. Staví nové hlavní město

Horizont ČT24: Zimbabwe staví nové hlavní město (zdroj: ČT24)

Zimbabwe, jedna z nejchudších zemí světa, začalo nedaleko své metropole stavět nové luxusní město. Zim Cyber City se má vyrovnat nejmodernějším sídlům současnosti, třeba Dubaji. Právě Spojené arabské emiráty projekt za půl miliardy dolarů platí. Už teď je tato velmi bohatá arabská země po Číně druhým největším investorem v Africe.

Místo zelené louky se v Zimbabwe staví na oranžovém poli. První ránu krumpáčem si nenechal ujít tamní prezident. Cyber City má být základem pro nové hlavní město. „Bude to nejchytřejší město v celém regionu,“ řekl zimbabwský prezident Emmerson Mnangagwa.

Minimálně v počítačových prezentacích skutečně vypadá jako futuristické projekty, které se už dříve zhmotnily na některých místech Asie nebo v bohatých arabských emirátech, odkud na něj přišly peníze. „Projekt zahrnuje přepychové vily, říkáme jim Zim Hills, v okolí vodních ploch,“ řekl investor ze Spojených arabských emirátů Šadži ul-Mulk. 

Inflaci chce země čelit zahraničními investicemi

Luxus v chudé zemi zdaleka není pro každého. Zimbabwe dlouho vládl autoritářský prezident Robert Mugabe. Pod jeho vedením procházelo v roce 2008 tak závratnou inflací, že centrální banka musela tisknout stomiliardové bankovky. Po dočasném zklidnění dnes inflace znovu rychle narůstá.

Současná vláda sází na zahraniční investice. „Očekáváme, že místní obchodníci budou mít prospěch z vytváření nových pracovních míst a vývoje základní infrastruktury,“ uvedl vedoucí analytik Morgan & Co Batanai Matsika. 

Zimbabwe může nabídnout obrovské nerostné bohatství. Třeba diamanty, platina nebo lithium lákají hlavně čínské investory. A Dubaj nechce zůstat pozadu. Novou výkladní skříň jejích investic v podobě přepychového města ale většina Zimbabwanů uvidí zřejmě jen na plakátu.